NOS NieuwsAangepast

Onrust bij gebruikers van e-sigaretten

Eigenaren van de zogenoemde vape-shops in Nederland krijgen veel vragen van ongeruste klanten. Die willen weten hoe schadelijk de elektronische sigaret is en of de verschillende smaken nog wel veilig zijn.

Aanleiding voor de onduidelijkheid bij gebruikers is het nieuws vanuit de Verenigde Staten. Daar lijden honderden mensen aan een mysterieuze longziekte die vermoedelijk veroorzaakt wordt door het gebruik van e-sigaretten met THC en vitamine E-oliën. Inmiddels zijn daar zes mensen overleden aan de ziekte.

De onrust heeft bij verschillende vape-shops geleid tot een omzetdaling van wel 30 tot 40 procent. De winkels die een ruim assortiment aanbieden aan e-sigaretten en verschillende smaken zien dat er minder producten over de toonbank gaan. Dat zegt de Esigbond, de branchevereniging van verkopers van elektronische sigaretten in Nederland.

'Onrust onterecht'

Emil 't Hart, voorzitter van de Esigbond, zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat 'dampers' regelmatig weer terugvallen op tabak. "We horen dat mensen in de winkel komen en zeggen: ja, dat dampen, ik heb het nou gehoord, er zijn weer doden gevallen, ik ga maar gewoon weer roken want dat is net zo slecht."

Maar volgens de voorzitter van de branchevereniging is de onrust onterecht, omdat de problemen met-sigaretten vooral in de VS spelen. "In Amerika zijn een hoop mensen aan het experimenteren geweest met THC. Dat is het werkzame stofje uit de wietplant. Ze weten dat het roken van wiet ongezond is, en dan gaan ze dampen met het idee dat het dan beter is."

De wietrokers vermengden THC met vitamine E, om het stofje te kunnen dampen, zegt 't Hart. "Maar die vitamine E is een soort van olie, en als je olie gaat verwarmen en dat zuig je in je longen, daar krijg je problemen van."

Hij wijst op een Brits rapport waarin staat dat e-sigaretten waarschijnlijk meer dan 95 procent minder schadelijk zijn dan het roken van tabak. "Daarmee is het nog niet gezond. Maar mensen die roken zouden moeten overstappen."

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wijst er op zijn website op dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over gezondheidseffecten van e-sigaretten. Volgens het RIVM bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Longklachten

De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) maakt zich zorgen over de e-sigaret. De vereniging heeft leden gevraagd of ze mensen kennen die acute longproblemen hebben opgelopen na het roken van een e-sigaret. Inmiddels hebben zes mensen zich gemeld met klachten. Voorzitter Leon van der Toorn wil nu onderzoeken wat de oorzaak is van de longproblemen.

Het ministerie van Volksgezondheid neemt maatregelen om de e-sigaret terug te dringen. Zo mogen jongeren onder de achttien geen e-sigaretten kopen, geldt er een reclameverbod en worden de verpakkingen uiteindelijk blanco.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl