NOS Nieuws

Klap voor producenten: India verbiedt e-sigaret

India verbiedt de elektronische sigaret. Zowel de import, als de productie en de verkoop van het genotsmiddel worden verboden. De regering is bang dat het product op termijn een "epidemie" aan gezondheids- en verslavingsproblemen veroorzaakt.

Het verbod kan snel worden ingevoerd. Het wachten is nog op de handtekening van de president, maar dat is een formaliteit. Wie daarna het verbod twee keer overtreedt, kan voor drie jaar achter de tralies verdwijnen.

Grote markt

Vorige week werd bekend dat de VS de verkoop van e-sigaretten in winkels wil verbieden, omdat miljoenen kinderen eraan verslaafd zijn geraakt. Daarnaast zijn zes Amerikanen gestorven aan een onbekende longziekte, omdat ze, naar wordt vermoed, e-sigaretten hebben gebruikt.

Het besluit is een grote klap voor producenten van de e-sigaret, zoals Juul en Philip Morris. Mensen die willen stoppen met het roken van tabak, stappen nu nog vaak over op de e-sigaret. India telt 106 miljoen volwassen rokers. Beide producenten wilden daarvan profiteren. Een verbod doorkruist die plannen.

In India sterven elk jaar 900.000 mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik. Voorstanders van de e-sigaret zeggen dat vapen veel minder schadelijk is dan het roken van tabak.

Tegenstanders zeggen dat het mensen verslaafd maakt aan nicotine en jongeren stimuleert om tabak te gaan roken. En nu komen daar de berichten uit de VS over een mysterieuze longziekte nog bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl