NOS Nieuws

Wekdienst 13/11: presentatie stikstofplannen en boeren bij het Catshuis

Goedemorgen! Vandaag presenteert premier Rutte de stikstofplannen van het kabinet. Later vanochtend gaat hij met een delegatie boeren in gesprek over de stikstofmaatregelen. En in de VS beginnen de eerste openbare hoorzittingen in de afzettingsprocedure tegen president Trump. De Amerikaanse tv zendt het allemaal live uit.

Het is wisselend bewolkt en verspreid vallen buien, aan zee ook met kans op onweer. Er waait een matige wind en het wordt 7 tot 9 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte presenteert vanochtend de stikstofplannen van het kabinet. Gisteren lekte het een en ander al uit: zo gaat de maximumsnelheid op alle snelwegen overdag terug, en ook zijn er afspraken gemaakt over speciaal veevoer, waardoor koeien minder ammoniak uitstoten. Ook wordt 250 miljoen euro gestoken in natuurbescherming. De verwachting is dat de plannen rond 10.00 uur gepresenteerd worden, de presentatie is live te volgen op NPO 1 en via onze site en app.
  • Later vanochtend praat Rutte samen met landbouwminister Schouten met een delegatie van boeren over de stikstofcrisis. Agractie heeft boeren opgeroepen ook naar het Catshuis te komen, om van zich te laten horen. Gisteren spraken de bouwers al met het kabinet.
  • En in de Verenigde Staten wordt er uitgekeken naar de eerste openbare verhoren in de afzettingsprocedure tegen president Trump. Twee ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS worden gehoord: William Taylor en George Kent.

Wat heb je gemist?

Een medewerker van de Belastingdienst die tot op het hoogste ambtelijke niveau misstanden binnen de dienst probeerde aan te kaarten, zegt dat hij jarenlang is genegeerd. Hij is nu met pensioen en heeft een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven, in de hoop dat hij daar wel gehoor vindt.

Trouw en RTL Nieuws hebben inzage gehad in die brief en het e-mailverkeer tussen Pierre Niessen, zijn collega's en de leiding van de Belastingdienst. Daaruit zou blijken dat de dienst aan zeker 40.000 mensen geld terugvroeg, hoewel die nog recht hadden op uitstel van betaling doordat bijvoorbeeld hun bezwaar nog behandeld moest worden.

De terugvordering zou dus onterecht zijn geweest. Niessen treedt naar buiten naar aanleiding van de affaire rond de kinderopvangtoeslag.

Ander nieuws uit de nacht?

  • GroenLinks en PvdA dreigen met intrekken steun pensioenakkoord: de partijen eisen dat minister Koolmees van Sociale Zaken voorkomt dat de pensioen volgend jaar gekort worden. De kortingen die nu boven de markt hangen zouden nog zijn op basis van het oude pensioenstelsel en dat vinden de partijen onbestaanbaar.
  • Overstromingen in heel Italië na dagenlange regenval: in Venetië staan café's en winkels blank en in de beroemdste attractie, de San Marco-basiliek, staat een laag water. In Triëst, in het noordoosten, staat de hele binnenstad onder water. Ook in het zuiden kampen veel steden met grote wateroverlast.
  • Tesla bouwt eerste Europese 'gigafabriek' in Duitsland: de megafabriek voor elektrische auto's en accu's komt in de omgeving van Berlijn te staan, zei Tesla-topman Elon Musk. Daarmee vist Nederland definitief achter het net. De fabriek levert waarschijnlijk 10.000 arbeidsplaatsen op.

En dan nog dit:

Vanochtend maakt het kabinet-Rutte, zoals hierboven al gemeld, bekend dat de maximumsnelheid op de snelweg op korte termijn teruggaat naar 100 kilometer per uur. Die maatregel zorgt voor veel extra werk voor de makers van verkeersborden.

"We moeten zo'n 1200 borden vervangen", zegt directeur van HR Groep, de plek waar de borden gemaakt worden:

Flink aanpoten voor fabrikant verkeersborden

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl