Patrick Roest
NOS Schaatsen

Verbij en Roest imponeren in eerste schaatsweekend: 'Wereldrecordwaardig'

Patrick Roest en Kai Verbij lieten zich tijdens de opening van het schaatsseizoen gelden met een baanrecord in Thialf, Jorien ter Mors deed dat met drie overwinningen na een jaar afwezigheid.

Het eerste schaatsweekend zit erop, de tickets voor de eerste wereldbekerwedstrijden zijn verdeeld. Op de tien individuele afstanden hebben 26 schaatsers zich geplaatst voor de eerste vier wereldbekers. De opvallendste afwezige is Jan Smeekens, die op de 500 meter voor het eerst sinds 2006 ontbreekt.

Bekijk hieronder in de carrousel wie zich voor de eerste wereldbekers hebben geplaatst:

  • ANP/NOS
  • ANP/NOS
  • ANP/NOS
  • ANP/NOS

Het opvallendste moment van het weekend was volgens oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars het wereldrecord op een laaglandbaan op de 1.000 meter van Kai Verbij (1.07,48).

"Zo knap! Verbij ziet dat Kjeld Nuis tot twee keer toe moeite heeft om de bocht te houden, maar laat zich er niet door afleiden. Vooraf kijk je uit naar een duel Nuis-Verbij en dan wordt het zo mooi. Dat is geweldig."

"Beiden rijden onder de 1.08 en dat doet Thomas Krol in de laatste rit ook nog eens. We hebben echt drie heel grote mannen op de 1.000 meter."

Verbij klopt Nuis in baanrecord

Bij de vrouwen imponeerde Jorien ter Mors met drie afstandszeges, terwijl ze een jaar langs de kant stond na een ingrijpende knie-operatie.

"Ze is er lang uit geweest, maar heeft daardoor wel lang kunnen trainen. Het kan voor Ter Mors ook heel goed zijn dat ze er zo lang uit was", stelt Wennemars.

'Met 37,99 doe je mee'

Vooral haar overwinning op de 500 meter was opvallend, omdat de trainingen van de start nog enigszins moeizaam verlopen, gaf ze tijdens het toernooi toe. Ter Mors won in 37,99 en dook als enige schaatsster onder de 38 seconden.

Wennemars: "In Nederland missen we de aansluiting met de wereldtop op de 500 meter, maar met 37,99 doe je wel meteen mee. Dat is gewoon een goede tijd. Op de andere afstanden hoort ze ook bij de top, maar ze zal er niet al bovenuit steken."

Ter Mors zegeviert ook op 500 meter

Opvallend zijn ook de drie startbewijzen die Reina Anema binnenhaalde. Anema rijdt voor de bescheiden ploeg Team Frysk en werd onder andere tweede op 5.000 meter.

"Ik denk dat ik gewoon wat tijd nodig heb om stappen te maken", zegt de 26-jarige Anema over haar succesvolle weekeinde. Of, zoals radiocommentator Sebastiaan Timmerman het verwoordt: "Soms zeg je: wat goed is, komt snel. Maar bij Anema kun je zeggen: wat goed is, komt toch wel."

Patrick Roest scherpte vrijdag op de vijf kilometer bijna het baanrecord in Heerenveen aan aan, op de tien kilometer lukte hem dat daadwerkelijk.

Met 12.42,97 reed Roest de oude toptijd van Jorrit Bergsma uit de boeken. "Ongelofelijk", stelt Wennemars. "Leuk, hoor, een wereldrecord in Salt Lake City, maar er is één ijsbaan waar al die schaatsers honderd keer per jaar komen en dat is Heerenveen. Dus als je dáár een baanrecord rijdt, dan staat dat gelijk aan een wereldrecord."

"En dat bij een wedstrijd waar niks op het spel staat, begin november. 12.42, met een slotronde van 28,7... Onwaarschijnlijk. Dit is wereldrecordwaardig."

Wennemars lyrisch over Roest: 'Dit is wereldrecord-waardig'

Roest begon ook vorig seizoen met razendsnelle tijden, maar bekende onlangs dat zijn planning toen niet helemaal perfect was geweest. Aan het eind van de winter bleek hij namelijk zijn kruit grotendeels verschoten te hebben. Toch opent Roest ook dit jaar opvallend goed.

"Dat is belangrijk voor het schaatsen", vindt Wennemars. "We hebben het altijd over Sven Kramer. Als je uit zijn schaduw wil stappen, moet je dit soort dingen doen, dingen die echt opvallen. Op een moment dat het helemaal niet hoeft, vol erin knallen en een baanrecord rijden."

Het is leuk om internationaal ritme op te doen, maar er valt niets te halen.

Erben Wennemars over de eerste wereldbekers

Dat Sven Kramer op de tien kilometer slechts de zevende tijd neerzette en daardoor niet de wereldbeker op de langste afstand mag rijden, verbaast Wennemars niet.

"Hij reed een trainingsrit. 25 rondjes doen altijd pijn, maar Kramer had een rustige slag en heeft echt niet alles gegeven. Hij deed wat hij heeft aangekondigd: een degelijke tien kilometer rijden, als training voor later in het seizoen."

Wereldbeker onbelangrijk

Tickets voor de EK en WK afstanden, de hoogtepunten van het schaatsjaar, zijn alleen bij de NK afstanden, eind december, te verdienen. Wennemars is geen groot voorstander van die opzet.

"Het maakt de wereldbekercyclus eigenlijk onbelangrijk. Het is leuk om internationaal ritme op te doen, maar er valt niets te halen."

Wennemars: 'Wereldbeker leuk voor ritme, maar er valt niks te halen'

Enkele schaatsers die zich afgelopen weekend hebben geplaatst voor wereldbekers in Oost-Europa en Azië zullen volgens Wennemars wedstrijden overslaan om fris aan de NK afstanden te kunnen beginnen.

"Als er in de wereldbekercyclus startbewijzen te verdienen zijn voor de WK afstanden, zorg je dat de beste schaatsers daarheen gaan om tickets te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl