NOS SchaatsenAangepast

Imponerende Roest en snelle Verbij rijden baanrecords in Thialf

Roest winnaar 10 kilometer in baanrecord

Patrick Roest en Kai Verbij hebben zich bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekers op indrukwekkende wijze verzekerd van een startbewijs. Roest won de 10.000 meter in een baanrecord en Verbij deed datzelfde kunstje op de 1.000 meter.

Roest reed de tien kilometer op het ijs in Thialf bovendien in een persoonlijk record: 12.42,97. De wereldkampioen allround, die vrijdag ook de 5.000 meter won en zich zaterdag verzekerde van een startbewijs op de 1.500 meter, was een klasse apart.

Kip zonder kop

Hij snoepte ruim vijf seconden van zijn oude record (12.47,89) af en verbeterde het baanrecord (12.43,70) van Jorrit Bergsma uit 2018 met een seconde.

"Ik heb nu verstandig gereden", vertelde Roest na zijn race. "Soms gebruik ik de kip-zonder-kop-tactiek, maar dat is niet echt slim als je de tien kilometer rijdt. Fijn dat ik zo kon rijden, de laatste rondjes gaf ik alles. Ik reed lekker, maar toch was ik niet bezig met het baanrecord."

Roest: 'Verstandig gereden, niet als kip zonder kop'

Het baanrecord was namelijk vijf seconden sneller dan zijn persoonlijke record, dat Roest vorig jaar in Thialf reed tijdens het kwalificatietoernooi. "Er moest dus echt een hap van af, maar aan het einde gaf ik gewoon alles. Ik kreeg bovendien een boost van het publiek."

Of Roest nu in de vorm van zijn leven is, wist de 23-jarige schaatser niet. "Ik ben tot nu toe wel sterker dan ooit, maar hopelijk kan ik nog heel veel stappen maken. Nu moet ik op andere belangrijke momenten ook deze tijden rijden."

Bergsma, wereldkampioen en winnaar van olympisch zilver op de langste afstand, eindigde als tweede in 12.51,50. Ook Douwe de Vries (derde in 13.01,87), Marcel Bosker (vierde tijd: 13.07,01) en de verrassend sterk rijdende Marwin Talsma (13.07,25) plaatsten zich voor de wereldbekerwedstrijd in Kazachstan, begin december.

Sven Kramer redde het niet. Hij moest in de eerste race in actie komen en zijn tijd van 13.07,97 was uiteindelijk niet voldoende voor een wereldbekerticket. Kramer eindigde als zevende.

Verbij razendsnel op 1.000 meter

Kai Verbij won de 1.000 meter in Thialf ook in een baanrecord. Zijn 1.07,48 was geen persoonlijk record, maar wel genoeg voor de overwinning en een startbewijs voor de eerste wereldbekerwedstrijden.

Verbij klopt Nuis in baanrecord

Hij versloeg in een rechtstreeks duel zijn grote rivaal Kjeld Nuis, op wiens naam het oude baanrecord (1.07,64) stond. Nuis, de olympisch kampioen en wereldrecordhouder, finishte als tweede in 1.07,82.

"Het voelde niet sensationeel", vertelde Verbij na afloop. "Maar, het is wel heel vet dat het is gelukt om een baanrecord te rijden. Het schaatsen ging prima, ik voelde me goed en het ijs was ook goed vandaag."

Verbij: 'Mijn race voelde niet sensationeel'

Verbij: "Dit is heel gaaf. In het voorseizoen was ik een beetje ziekjes, dus mijn zelfvertrouwen was niet zo groot. En dan rijd ik tegen Nuis en hij is zo fit. Je wilt nooit verliezen van die man, dus het was pompen tot het einde."

Naast Verbij en Nuis veroverden ook Thomas Krol (1.07,88), Hein Otterspeer (1.08,55) en Dai Dai Ntab (1.08,80) tickets voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen.

Verbij, Ntab en Otterspeer pakten ook startbewijzen voor de 500 meter, Nuis en Krol hebben een startplek op de 1.500 meter.

Bergsma wint eerste massastart

In de afsluitende massastart was Jorrit Bergsma het snelst, maar dat betekent niet automatisch dat hij in de wereldbeker gaat rijden.

Bij de massastart heeft Nederland zowel bij de vrouwen als de mannen twee startplekken in de wereldbeker. Jan Coopmans, de Nederlandse bondscoach, maakt de selectie voor die afstanden in aanloop naar de wereldbekerwedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl