Het schaatsseizoen is voor Kjeld Nuis opmerkelijk begonnen. De olympisch kampioen won in Heerenveen de 1.500 meter bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekers, werd gediskwalificeerd, maar uiteindelijk toch als winnaar aangewezen.

Nuis reed in de laatste rit tegen wereldkampioen en ploeggenoot Thomas Krol. Krol kwam bij de start al bijna ten val, waarna Nuis na de eerste ronde bijna onderuitging in een bocht, op één been kon blijven staan en uiteindelijk naar de winst schaatste in 1.44,71.

Na afloop besloot de wedstrijdleiding om Nuis te diskwalificeren vanwege het uitwaaieren in de bocht, hij overschreed de lijn en ging door de blokjes. Tien minuten later werd die beslissing teruggedraaid, omdat Nuis geen andere optie had dan door te schaatsen.

Spannend

"Het was of verder schaatsen of anders in de kussens belanden", vertelde Nuis na afloop. "Ik dacht: laten we het seizoen eens spannend beginnen. Ik viel gewoon bijna en ik ben heel blij dat ze me toch niet uit de uitslag hebben gehaald. Omdat het tijdens mijn val gebeurde, kon ik er niets aan doen."

Nuis na gekke 1.500 meter: 'Laten we het seizoen spannend beginnen'

Ondanks de bijna-valpartij reed Nuis dus alsnog de snelste tijd in Thialf. "Heel bizar. Ik dacht zelfs nog: ik kap ermee, maar ik ben toch gewoon doorgereden. We zien het wel en dan win je. Ik sta hier echt met mijn bek vol tanden."

Naast Nuis mogen ook Krol (1.44,73), Patrick Roest (1.44,89), Marcel Bosker (1.45,80) en Sven Kramer (1.45,80) de wereldbeker in.

Jan Blokhuijsen en Koen Verweij redden het niet. Blokhuijsen maakte vrijdag na een jaar afwezigheid zijn rentree in de schaatswereld, eindigde op de vijf kilometer als zesde en ging nu onderuit in een bocht. Verweij, die ook zijn rentree maakte, eindigde als zesde in 1.46,15.

STER reclame