NOS SchaatsenAangepast

Ter Mors viert rentree met derde zege, ook Visser wint weer

Derde afstandszege voor Ter Mors in Heerenveen

Jorien ter Mors heeft haar rentree op de schaatsbaan dit weekend bekroond met drie startbewijzen voor de eerste wereldbekers. Bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen won Ter Mors, die vorig seizoen volledig moest missen vanwege een knieblessure, op de slotdag de 1.000 meter.

Ter Mors was vrijdag al de snelste op de 1.500 meter en schreef zaterdag de 500 meter op haar naam. De olympisch kampioene op de 1.000 meter won 'haar' afstand in 1.14,56 en was daarmee nipt sneller dan Ireen Wüst, die met 1.14,77 als tweede eindigde.

"Dit had ik van tevoren zeker niet opgeschreven", vertelde Ter Mors na haar derde overwinning. "Ik wist niet hoe ik ervoor zou staan, maar ik ben drie keer eerste. Volgens mij heb ik dat nog nooit eerder gehad. Ik heb deze zomer een goede basis gebouwd."

Ter Mors: 'Niet verwacht dat ik drie keer zou winnen'

Ook Letitia de Jong (1.15,12), Jutta Leerdam (1.15,48) en Antoinette de Jong (1.15,51) mogen het internationale circuit in. "Ik heb veel aan Letitia", aldus ploeggenote Ter Mors, die blij is dat ze zich allebei hebben geplaatst. "Wij maken elkaar alleen maar sterker."

Wüst was blij, zowel voor zichzelf als voor haar verloofde Letitia de Jong. "Mijn zenuwen waren vandaag vooral voor haar. Nu besef ik pas wat ik mijn ouders al die jaren heb aangedaan", vertelde Wüst. "Fijn dat zij zich ook plaatst. Natuurlijk zijn die zenuwen niet ideaal, maar dat krijg je als van iemand houdt."

Wüst: 'Allrounden blijft het allermooiste'

Wüst veroverde dit weekend ook een startbewijs voor de 1.500 meter, maar greep mis op de drie kilometer. "Al kan ik die drie kilometer niet rijden, ik blijf dit jaar sowieso allrounden", aldus Wüst.

Toch focust Wüst zich ook op de 1.500 meter dit seizoen, de afstand waarop ze graag een wereldrecord wil rijden. "Met de snelheid zit het wel goed, maar allrounden blijft uiteindelijk toch het allermooiste wat er is."

Visser wint, Anema verrast weer

Esmee Visser, Reina Anema, Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong en Irene Schouten mogen bij de wereldbekerwedstrijd in Kazachstan uitkomen op de 5.000 meter. Visser reed bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen veruit de snelste tijd: 6.52,76.

Visser wint ook 5.000 meter in Heerenveen

Olympisch kampioene Visser, die zaterdag al de 3.000 meter won, was vijf seconden sneller dan Reina Anema, de verrassende nummer twee. Anema schaatste voor het eerst onder de zeven minuten: 6.57,58, een dik persoonlijk record. Haar oude toptijd stond op 7.02,59.

Anema kende, net als Visser, een uitstekend kwalificatieweekend. Ze plaatste zich al voor de 1.500 en 3.000 meter en reed op drie afstanden bovendien een dik persoonlijk record. Ook Antoinette de Jong (vierde in 6.59,69) heeft nu drie startbewijzen voor de wereldbeker.

Kritisch

Visser was na afloop, ondanks haar zege, kritisch. "Ik ben niet helemaal tevreden, want ik moet gewoon nog in het seizoen groeien. Het was niet slecht, ik heb me geplaatst en gewonnen, maar ik wil gewoon graag harder dan vorig jaar."

De olympisch kampioene gaf aan dit seizoen graag een wereldrecord te willen rijden. "Internationaal wil ik tegenstand kunnen bieden en die records aanvallen", aldus Visser. "Ik mag niet klagen, ik ben tevreden, maar ik wil mezelf gewoon heel graag verbeteren."

Wijfje wint eerste massastart

In de afsluitende massastart was Melissa Wijfje, die op de vijf kilometer naast een startbewijs greep, het snelst, maar dat betekent niet automatisch dat zij in de wereldbeker gaat rijden.

Bij de massastart heeft Nederland zowel bij de vrouwen als de mannen twee startplekken in de wereldbeker. Jan Coopmans, de Nederlandse bondscoach, maakt de selectie voor die afstanden in aanloop naar de wereldbekerwedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl