De locatie waar de 33-jarige verdachte werd neergeschoten en gearresteerd
NOS Nieuws

Van zaterdagmorgen tot nu: dit weten we over de 'bioscoopmoorden'

"Verschrikkelijk", "niet te bevatten", "verbijsterd". Het leed valt eigenlijk niet in woorden uit te drukken voor de vrienden en familie van het echtpaar dat afgelopen weekend in een Groningse bioscoop werd gedood.

De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd met de 55-jarige Gina en de 56-jarige Marinus. De met een mes gewapende verdachte Ergün S. is zondag bij zijn arrestatie in zijn been geschoten en naar het ziekenhuis gebracht.

Dit zijn de feiten op rij:

Zaterdagmorgen

De verdachte loopt rond 07.30 uur de Pathé-bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep binnen. Op de beelden van de beveiligingscamera's is ook te zien dat de 33-jarige man kort daarna het bioscoopcomplex verlaat.

Ruim anderhalf uur later krijgt de politie de melding dat er twee lichamen in het pand liggen. Het blijkt te gaan om een man en vrouw uit het Groningse dorp Slochteren, die schoonmaken in de bioscoop.

De politie zet het terrein om de bioscoop af

De politie maakt in de loop van de ochtend bekend dat het gaat om een misdrijf. Het zogeheten Team Grootschalige Opsporing (TGO) start samen met andere politieafdelingen een onderzoek.

Zaterdagavond

S. is bij de politie in beeld als de enige verdachte. Daarom worden 's avonds zijn volledige naam en foto vrijgegeven, om hem zo snel mogelijk te kunnen opsporen.

De verdachte uit Rotterdam en de slachtoffers kennen elkaar niet volgens de politie. Over een mogelijk motief wordt gespeculeerd in de media, maar de feiten zijn nog niet boven tafel.

De bekenden en familieleden van S. die reageren in kranten, schetsen het beeld van een man die psychisch in de war is. Hij zwierf volgens diverse media al een tijdje rond in Groningen.

Er komen uiteindelijk 200 tips binnen over de zogenoemde 'bioscoopmoorden'.

Zondagochtend

De politie weet de locatie van de voortvluchtige verdachte te achterhalen. Ergün S. is in de omgeving van het Hoendiep, in het westen van Groningen. Rond 10.00 uur ziet iemand van het arrestatieteam hem lopen bij een tankstation, met een mes in zijn hand.

De verdachte neemt volgens de politie een dreigende houding aan. Daarom vuurt de agent op S., die gewond raakt.

Hier zie je de plek van de arrestatie en vertelt de politie wat er is gebeurd:

'De verdachte is gewond geraakt aan zijn benen'

Een medewerker van het tankstation hoort twee schoten. Hij ziet de arrestatie gebeuren. "Ik ben blij dat hij uiteindelijk niet binnen is geweest", zegt hij tegen een NOS-verslaggever. "Ik weet niet wat ik dan had gedaan."

Onder politie-escorte wordt de gewonde verdachte naar het ziekenhuis gebracht. Het is onbekend hoe S. er aan toe is.

De medewerker beschrijft dat de verdachte flink wat bloed heeft verloren.

'Ik zag veel bloed en dat die man daar op de grond lag'

Zondagmiddag

De gewelddadige dood van Gina en Marinus komt keihard aan in hun woonplaats Slochteren. Het echtpaar laat twee kinderen van in de twintig na. Die wonen volgens de burgemeester van het dorp inmiddels in Groningen, maar hebben wel jaren in Slochteren gewoond.

"Ik ken ze heel goed", zegt een buurtbewoner over het gezin. "Je weet dat je je ouders ooit weg moet brengen, maar op zo'n manier..."

Op een buurtbijeenkomst praten de dorpelingen over het drama:

Bewoners Slochteren bijeen na drama in Groningse bioscoop

In de hekken waarmee de Groningse bioscoop is afgezet, worden bloemen gevlochten. Als eerbetoon aan de omgekomen man en vrouw en hun twee kinderen. "Wat een drama", staat in een van de briefjes aan de bloemen.

's Avonds wordt duidelijk dat de bioscoop nog twee dagen dicht blijft. Vanwege het nog altijd lopende onderzoek gaat het filiaal op zijn vroegst woensdag open, meldt Pathé op Facebook.

Maandagmorgen

Hoe afschuwelijk moeten de laatste momenten zijn geweest voor Gina en Marius? Wat is er nou precies gebeurd en waarom? Dat zijn volgens de burgemeester de vragen waar de kleine gemeenschap van Slochteren mee worstelt.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over de besloten bijeenkomst. "Het idee dat de kinderen beide ouders op zo'n wijze zijn kwijtgeraakt, zorgt voor veel verslagenheid hier." De kinderen waren volgens hem op de hoogte van de buurtbijeenkomst, "maar waren er niet aan toe op dit moment."

De verdachte ligt nog in het ziekenhuis. Het is onduidelijk wanneer hij zal worden voorgeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl