Vlammen verteren een wijnmakerij in Healdsburg, Californië
NOS NieuwsAangepast

Gouverneur brandend Californië roept noodtoestand uit

De autoriteiten in Californië hebben vanwege de natuurbranden de evacuatie bevolen van zeker 200.000 mensen. Gouverneur Gavin Newsom heeft de noodtoestand uitgeroepen omdat het vuur razendsnel om zich heen grijpt.

Onder anderen de inwoners van de stad Santa Rosa, ten noorden van San Francisco, moeten hun woningen verlaten. Ook is voor miljoenen bewoners de stroomvoorziening afgesloten om meer branden te voorkomen.

De Amerikaanse staat wordt geteisterd door twee grote bosbranden, die flink worden aangewakkerd door de harde wind. Het vuur verspreidt zich ook snel doordat sintels, brandende deeltjes, ver weg worden geblazen. Verder kunnen brandweervliegtuigen niet worden ingezet vanwege de storm.

Inwoners reageren gelaten op de evacuatie:

Evacuaties Californië: 'Je weet niet of je huis er straks nog staat'

De ene brand woedt in het zuiden van Californië, bij Los Angeles. De andere in de buurt van San Francisco, in de streek die bekend staat als Wine Country.

De sheriff van Sonoma County zegt op Twitter dat niemand van het politiekorps zich een grotere evacuatie kan herinneren.

Santa Rosa werd twee jaar geleden zwaar getroffen door bosbranden. Toen werden duizenden huizen verwoest en kwamen meer dan twintig mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl