De brandweer probeert met helikopters het vuur te bestrijden AFP

In het zuiden van Californië moeten zo'n 100.000 mensen tijdelijk hun huis uit vanwege een natuurbrand in de buurt van Los Angeles. De brand wordt aangewakkerd door een harde wind die van het noorden van de staat naar het zuiden is getrokken.

In het gebied is al tijden nauwelijks regen gevallen en het gevaar dat de brand zich snel uitbreidt, is groot. Door het vuur zijn twee mensen om het leven gekomen en zijn zeker 25 huizen verwoest.

Er zijn in het gebied vijf opvangplaatsen voor mensen die geëvacueerd zijn, maar vier daarvan zitten al helemaal vol. Ook is er een opvangcentrum voor grote dieren zoals paarden en ander vee.

Veel scholen en universiteiten in het noorden van Los Angeles blijven vanwege de slechte luchtkwaliteit gesloten of hebben aangepaste lestijden. Verschillende snelwegen zijn afgesloten en ook de metrodiensten in het gebied zijn tijdelijk opgeschort.

Duizenden evacuaties vanwege grote bosbrand in Californië

In het noorden van Californië is het brandgevaar juist geweken. Daarom kregen vandaag ongeveer een miljoen mensen weer elektriciteit. Ze zaten sinds woensdag zonder stroom.

De elektriciteitsmaatschappij had uit voorzorg de spanning van de hoogspanningskabels gehaald. Er werd in het droge gebied veel wind verwacht. De hoogspanningskabels kunnen door de harde wind en omwaaiende bomen afbreken. De vonkenregen die daardoor ontstaat, kan natuurbranden veroorzaken.

Californië wordt jaarlijks geteisterd door verwoestende branden. In november vorig jaar vielen bij een brand in Paradise 85 doden. In 2018 waren de natuurbranden de grootste ooit gemeten in de staat: 1858 vierkante kilometer brandde toen af, een gebied groter dan de provincie Utrecht.

STER reclame