In november 2018 moesten hoogspanningskabels in Paradise in Californië worden gerepareerd na bosbranden Reuters

Om dreigende bosbranden te voorkomen, komen miljoenen inwoners van de Amerikaanse staat Californië vanaf 9.00 uur (0.00 uur plaatselijk tijd) zonder stroom te zitten. Het is de grootste geplande stroomonderbreking die ooit in de staat heeft plaatsgevonden.

Vooral inwoners van de Bay Area, in het noorden van de staat, worden getroffen. Het gaat om steden als San José en Oakland. San Francisco ontspringt de dans. In de regio is het al een tijd erg droog en er wordt harde wind verwacht.

De elektriciteit wordt in fases bij 800.000 huizen afgesloten. Zo moet uiteindelijk de spanning van alle hoogspanningskabels worden gehaald. Die kunnen door de harde wind en omwaaiende bomen afbreken. De vonkenregen die daardoor ontstaat, kan bosbranden veroorzaken.

De elektriciteitsmaatschappij zegt klanten per e-mail en sms te informeren wanneer de stroom er precies afgaat. Het kan dagen duren voordat de lichten weer aan gaan. De wind moet eerst gaan liggen en vervolgens moeten alle hoogspanningskabels worden gecontroleerd, schrijft de San Francisco Chronicle.

Direct nadat de elektriciteitsmaatschappij het voornemen om de stroom af te sluiten had bekendgemaakt, stonden er lange rijen bij supermarkten. Mensen kopen met name zaklampen, batterijen en tanks met propaangas.

De burgemeester van Oakland heeft inwoners opgeroepen om zich goed voor te bereiden en het alarmnummer alleen in nood te bellen. Mensen wordt verder aangeraden om water, voedsel en contant geld in huis te hebben. Alle verloven van politieagenten zijn ingetrokken en duizenden scholieren blijven vandaag thuis.

Californië wordt jaarlijks geteisterd door verwoestende bosbranden. In november vorig jaar vielen bij een brand in Paradise 85 doden. In 2018 waren de bosbranden de grootste ooit gemeten in de staat: 1858 vierkante kilometer brandde toen af, een gebied groter dan de provincie Utrecht.

Bekijk hier beelden van de bosbranden in 2018:

Grootste bosbrand ooit in Californië

STER reclame