EPA
NOS NieuwsAangepast

'Koeltruck onderdeel konvooi met Vietnamezen'

In de Vietnamese gemeenschap wordt gevreesd dat een groot deel van de 39 mensen die deze week dood in een koelwagen in Engeland werden gevonden afkomstig was uit Vietnam.

Een priester uit een afgelegen gebied in Vietnam claimt dat het merendeel van de slachtoffers uit die regio komt. Hij zegt dat hij contact heeft met de nabestaanden en dat in het hele district gerouwd wordt.

In het dorp My Thanh werd vandaag in een kerk gebeden voor de slachtoffers:

Rouw in Vietnam om slachtoffers koeltruck: 'Ze wilden alleen een beter leven'

Ook een organisatie voor Vietnamese Britten linkt twintig vermisten aan de tragedie in de truck in Grays, ten oosten van Londen. Om te helpen bij de identificatie zijn hun foto's naar de politie gestuurd.

Meer wagens met migranten

Een andere priester zegt tegen Sky News dat de koelwagen waarschijnlijk onderdeel was van een konvooi met nog twee andere trucks. In totaal zouden meer dan honderd migranten naar het Verenigd Koninkrijk gebracht zijn, zeggen families van die mensen tegen de priester. De twee andere wagens zouden wel op hun plek van bestemming zijn aangekomen.

In verband met het misdrijf is een vijfde persoon gearresteerd. De politie in Dublin heeft een Noord-Ierse man van in de twintig opgepakt. Hij kwam vanochtend met de ferry vanuit Frankrijk aan in Ierland, meldt de Ierse omroep RTÉ. Vier anderen zitten in Engeland vast, onder wie de chauffeur van de truck. Hem worden 39 aanklachten van doodslag en mensensmokkel ten laste gelegd.

Vanuit Parijs?

Ondertussen melden bezorgde ouders zich bij de media. Een vader van een 20-jarige man zegt tegen persbureau AP dat hij zijn zoon niet meer heeft kunnen bereiken, nadat hij had gezegd dat hij zich aansloot bij een groep mensen in Parijs die probeerden naar Groot-Brittannië te komen.

De identificatie van de slachtoffers is nog bezig en de nationaliteiten moeten nog worden vastgesteld. De politie zei in een verklaring woensdag dat het erop lijkt dat de slachtoffers uit China komen, maar dat dat nog niet vaststond.

Contact met ambassade

Bij de vondst van de lichamen zijn volgens de politie heel weinig identiteitsbewijzen gevonden. Op een persconferentie herhaalde de leider van het identificatieteam vandaag het standpunt van de politie dat het proces tijd nodig heeft. Hij wilde niet speculeren over de nationaliteiten van de slachtoffers. Alle opties liggen op tafel, ook dat er slachtoffers uit andere landen dan Vietnam komen.

Wel zei hij dat hij vanochtend uitgebreid heeft gesproken met de Vietnamese ambassadeur en dat er veel betrokkenheid is uit dat land. Hij riep mensen op die denken dat hun familieleden in de koeltruck zaten om zich te melden. "Neem contact op met mijn team, zodat we misschien jullie geliefden kunnen identificeren."

Hij hamerde erop dat het proces met de grootst mogelijke waardigheid wordt gedaan. De politie zal niet optreden als blijkt dat de melder illegaal in het land is, zei hij.

Gisteren meldden familieleden van een Vietnamese vrouw zich al, omdat ze vrezen dat ze in de koelaanhanger zat. "Mijn reis naar het buitenland slaagt niet. Mam, ik hou zoveel van je! Ik sterf omdat ik niet kan ademen...", appte ze naar haar moeder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl