Betogers vluchten voor traangas AFP

In diverse plaatsen in Irak zijn mensen om het leven gekomen bij anti-regeringsdemonstraties. Dat gebeurde in Bagdad en in een aantal zuidelijke provincies. Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeggen tegen internationale persbureaus dat er zeker 23 doden zijn, merendeels betogers.

In Bagdad gingen voor het eerst in weken weer demonstranten de straat op. Ze betoogden tegen onder meer corruptie en de economische malaise.

De politie treedt hard op tegen de betogers, zoals te zien in deze video. Waarschuwing: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Schoten en traangas bij demonstraties in Bagdad

Het protest begon op het centrale Tahrir-plein. De politie en het leger grepen hard in toen duizenden betogers afzettingen weghaalden en op weg gingen naar de Groene Zone, waar onder meer regeringsgebouwen en de Amerikaanse ambassade staan. De veiligheidstroepen schoten met scherp en met rubberkogels. Ook gebruikten ze traangas.

Hervormingen

In Bagdad vielen zeker acht doden en tientallen gewonden. Ook de slachtoffers in andere steden zouden zijn omgekomen door toedoen van de politie.

Begin deze maand werd gedurende een week ook al gedemonstreerd in verscheidene plaatsen in Irak. Daarbij vielen volgens officiële tellingen 149 doden en meer dan 6000 gewonden. Premier Mahdi heeft hervormingen beloofd, maar de betogers nemen daar geen genoegen mee.

STER reclame