Op het Tayaran-plein in het centrum van Bagdad wordt na het opheffen van de avondklok de rommel opgeruimd AFP

In Bagdad zijn zeker veertien doden gevallen bij anti-regeringsprotesten. Na het opheffen van het uitgaansverbod dat sinds donderdag gold, gingen betogers vanmiddag in de Iraakse hoofdstad weer de straat op. Dat leidde tot confrontaties met Iraakse ordetroepen, waarbij de doden vielen.

Ook is het onrustig in de zuidelijke steden Diwaniyah en Nasiriya, waar duizenden Irakezen op de been zijn. Er zouden in de steden onder meer kantoren van politieke partijen in brand zijn gestoken.

Irak is al dagen in de ban van de grote, landelijke anti-regeringsprotesten, waartegen de autoriteiten hard optreden. Zo werd er traangas gebruikt om menigten uiteen te drijven en schoten sluipschutters van de politie met scherp op de demonstrantengroepen.

Sinds dinsdag zijn zeker 100 doden en ruim 4000 gewonden gevallen, meldt de Iraakse afdeling van de mensenrechtencommissie van de VN. Speciaal VN-gezant voor Irak, en voormalig Defensieminister, Jeanine Hennis zegt op Twitter dat ze diep bedroefd is door de "zinloosheid van het verlies van levens".

Ze wil dat de verantwoordelijken voor het geweld worden bestraft en schrijft verder: "dit moet stoppen. Ik roep alle partijen op stil te staan en te reflecteren".

De onlusten in Irak zijn de dodelijkste sinds terreurgroep IS in 2017 werd verslagen in het land. Vooral jongeren gaan de straat op om te demonstreren tegen de werkloosheid, corruptie en het gebrek aan sociale voorzieningen.

'We gaan door'

In een poging de gemoederen tot bedaren te brengen, ging premier Mahdi vandaag samen met president Salih om de tafel met leiders van de protesten om te luisteren naar hun eisen.

Het is de vraag of hij daarmee een regeringscrisis kan voorkomen. De demonstranten eisen het vertrek van de premier, die nog maar een jaar aan de macht is.

"We zullen doorgaan en niet opgeven", zegt Abbas Najm, een 43-jarige werkloze demonstrant, tegen persbureau AP. "We zijn gewend aan zestien jaar vol corruptie en onrecht. We zijn niet bang voor kogels of om te sterven als martelaren."

STER reclame