Demonstranten in Bagdad Reuters

Bij de anti-regeringsprotesten in Irak zijn deze week tot nu toe 42 mensen om het leven gekomen en honderden mensen gewond geraakt. Dat melden de autoriteiten aan persbureau AP. In de zuidelijke stad Nasiriyah zijn de afgelopen uren nog eens negen mensen overleden, waardoor het dodental weer is opgelopen.

Sinds dinsdag schieten veiligheidstroepen bij anti-regeringsprotesten tegen corruptie en sociale misstanden op demonstranten. Ook worden waterkanonnen en traangas ingezet om betogers uit elkaar te jagen. De protesten begonnen in Bagdad en breidden zich uit naar grote delen van het land.

De hoogste sjiitische geestelijke van Irak, ayatollah Sistani, zegt tegen Iraakse media dat de overheid niet heeft voldaan aan de wensen van het volk. Hij betreurde de doden die zijn gevallen bij de protesten.

Premier Mahdi van Irak zegt in reactie op de protesten dat hij geen snelle oplossing ziet voor de wijdverbreide corruptie binnen de overheid. Mahdi roept ook op tot rust in het land.

Corruptie

"De demonstranten hebben gelijk dat er een einde moet komen aan de corruptie. Er is echter geen magische oplossing voor", aldus Mahdi in een toespraak.

De demonstranten willen dat de premier opstapt. Hij probeert zijn regering nu te redden door nieuwe ministers aan te stellen. Ook beloofde Mahdi zijn best te gaan doen voor een basisinkomen voor arme families.

Demonstranten strijden ook voor een einde aan de economische malaise, meer banen en betere openbare voorzieningen. De protesten worden georganiseerd op sociale media.

Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen in Bagdad de straat op gegaan:

Hevige demonstraties in Irak

Om de onrust te beteugelen, heeft de premier een avondklok ingesteld in Bagdad en Nasiriyah.

STER reclame