Ook in Bagdad braken gisteravond weer rellen uit Reuters

De VN wil dat er een einde komt aan de gewelddadige protesten in Irak. Secretaris-generaal António Guterres roept de regering en de demonstranten op om met elkaar in gesprek te gaan.

De speciale Irak-gezant van Guterres, de Nederlandse oud-minister Jeanine Hennis, zegt dat alle partijen tot bezinning moeten komen. "Dit moet stoppen. Ik roep alle partijen op een pauze in acht te nemen. De verantwoordelijken voor het geweld moeten worden berecht."

De bloedige protesten begonnen dinsdag. Deelnemers zijn vooral jongeren die zich boos maken over het gebrek aan werk, de corruptie en de slecht werkende stroom- en watervoorziening.

De oproep van de VN en oproepen van Iraakse politici en religieuze leiders hadden gisteravond nog geen effect. In Bagdad en andere steden gingen opnieuw mensen de straat op. "We zijn niet bang voor kogels of de dood", zei een demonstrant in Bagdad tegen persbureau AP. "We gaan door en geven niet op."

Overheidsgebouwen werden in brand gestoken. Negentien demonstranten en tientallen mensen raakten gewond. Studio's van de Iraakse nieuwszender NRT en het door Saudi-Arabië gefinancierde Al Arabiya zijn gisteravond door gemaskerde mannen bestormd. Medewerkers werden mishandeld en apparatuur werd vernield, waarna de aanvallers ervandoor gingen. Al Arabya zou de afgelopen dagen al zijn bedreigd.

Ook in de stad Najaf gingen betogers weer de straat op:

Protesten Irak gaan door: 'Jongeren worden oneerlijk behandeld'

Een spoedzitting van het parlement ging gistermiddag niet door, omdat de zitting door de partij van de sjiitische geestelijke Muqtdada al-Sadr werd geboycot. Daardoor waren er niet genoeg parlementsleden om een rechtsgeldige zitting te houden. Al-Sadr eiste vrijdag al dat de regering van premier Mahdi aftreedt en dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden, onder toezicht van de VN.

Volgens de de officiële mensenrechtencommissie in Irak zijn sinds dinsdag bij de rellen zo'n honderd mensen omgekomen. Vierduizend mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen onder de demonstranten die door veiligheidstroepen onder vuur werden genomen.

STER reclame