Al dagen onrust en geweld in Chili: 'Mijn broer en zus protesteren elke dag'
De aanhoudende onrust in Chili komt hard aan bij de Chileens gemeenschap in Nederland. "Mijn vader vluchtte hiernaartoe tijdens de dictatuur. Hij koos er enkele jaren geleden voor om weer terug te gaan. Nu maakt hij in Chili weer hetzelfde mee. Dat doet hem veel pijn en verdriet."
De in Nederland geboren Natasha Santana probeert zo veel mogelijk contact te hebben met haar familieleden daar. Als ze die weet te bereiken hoort ze over de chaos. "Mijn broer en zus zitten er middenin: ze zijn elke dag aan het demonstreren. Mensen zijn bang dat het uit de hand loopt, maar dat is eigenlijk al gebeurd."
Natasha belt met haar zus, die vertelt dat niemand de regering meer gelooft:
De regering van het land heeft de noodtoestand afgekondigd en er geldt een avondklok. Bij de demonstraties en rellen zijn de afgelopen dagen minstens vijftien mensen omgekomen en 2500 arrestaties verricht.
De oudere generatie vreest dat de donkere tijden onder dictator Pinochet (1973-1990) terugkeren. Volgens de eveneens in Nederland geboren Maurino Alarcón is dat beslist geen rare gedachte. "De repressie is er al. Er zijn weer militairen de straat opgestuurd. De terreur en het aanjagen van angst is er ook; er wordt met scherp geschoten. Onze ouders vrezen de terugkomst van de straffeloosheid."
Er zijn naar schatting 5000 mensen in Nederland met een Chileens paspoort. De video's en filmpjes die zij op sociale media zien, stellen allerminst gerust. "Wij hebben genoeg bewijzen en beelden van absolute terreur", zegt Alarcón.
Zo werd er gisteren geprotesteerd in Chili:
De volkswoede richt zich tegen de regering en de rijke elite van het land. Het verschil tussen rijk en arm is enorm. Een prijsverhoging van vier procent op de metrokaartjes betekende de druppel.
Santana: "Het gaat om 30 cent, je zou misschien zeggen 'wat is 30 cent nou?' maar dat is voor Chilenen heel veel. Een gezin leeft van de 400 tot 500 euro per maand. Terwijl studiekosten, elektriciteit of een brood bijvoorbeeld duurder is dan in Nederland."
60 uur werken
Volgens de twee vrienden steken veel Chilenen zich in de schulden om überhaupt te kunnen eten. Deze problemen zitten heel erg diep in het systeem verweven, zegt Alarcón.
"We hebben een van de meest geprivatiseerde landen ter wereld. Gezondheidszorg, onderwijs, zelfs de natuur en het water. Iedereen behalve de hele rijke bovenklasse moet zestig uur per week werken om te overleven."
De Chileense president Piñera kondigde gisteren hervormingen aan. Hij wil het basispensioen met 20 procent verhogen en de elektriciteitstarieven bevriezen. Ook wil hij medicijnen goedkoper maken en de overheid gaat dure medische behandelingen voor burgers betalen. Eerder had hij de prijsverhoging in het openbaar vervoer al teruggedraaid. Met zijn hervormingspakket hoopt de president de rust in het land terug te brengen.
Vandaag vroeg de president zelfs om vergeving voor het economische wanbeleid van de afgelopen jaren. Maar de kans lijkt klein dat dit indruk zal maken op de demonstranten.