Premier Netanyahu
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu slaagt niet in vormen nieuwe regering Israël

Het is de Israëlische premier Netanyahu niet gelukt een nieuwe coalitie te vormen. De leider van de Likud-partij heeft geen meerderheid weten te smeden.

Oppositieleider Benny Gantz krijgt nu vermoedelijk de kans om dat wel voor elkaar te krijgen. Het zou voor het eerst in elf jaar zijn dat iemand anders dan Netanyahu de kans krijgt om een regering te vormen.

Tot elkaar veroordeeld

De formatie verloopt moeizaam, omdat de parlementsverkiezingen van vorige maand geen uitgesproken winnaar opleverden.

"Gantz en Netanyahu waren door de verkiezingsuitslag min of meer tot elkaar veroordeeld, maar Gantz weigerde te onderhandelen over het vormen van een meerderheid", zegt Israël-correspondent Ties Brock. "Hij wil niet met Netanyahu in een regering, omdat die verdacht wordt van corruptie." Netanyahu wordt verdacht van fraude en omkoping en hangt nog altijd vervolging boven het hoofd.

Dat was voor Gantz niet het enige probleem. "Ook was het voor Gantz een breekpunt dat Netanyahu met zijn uiterst rechtse en religieuze bondgenoten aan de onderhandelingstafel verscheen."

Blauw en Wit

Gantz' middenpartij Blauw en Wit werd vorige maand met 33 zetels weliswaar nipt de grootste, maar Netanyahu kreeg van president Rivlin de kans om als eerste een coalitie te vormen. Hij had meer steun van andere parlementsleden.

"Gantz heeft nog minder steun in het parlement, dus we zijn weer een stap dichter bij nieuwe verkiezingen", zegt Brock.

Als het Gantz ook niet lukt om een regering samen te stellen, moet Israël zich mogelijk opmaken voor de derde verkiezing in een jaar tijd. Ook na de vorige verkiezingen, in april, kon geen meerderheid worden gevormd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl