Netanyahu (links) en Gantz (rechts) EPA

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn rivaal Benny Gantz opgeroepen met hem een regering van nationale eenheid te vormen. Volgens hem is dat de beste oplossing voor het land, nu de verkiezingen van dinsdag geen duidelijke winnaar hebben opgeleverd.

In zijn toespraak hintte Netanyahu op een roulerend premierschap met Gantz. Gantz voelt daar niets voor, hij wil zo'n eenheidsregering zelf leiden. "Want wij hebben de verkiezingen gewonnen", zei hij.

Partijgenoten van Gantz sluiten uit dat hij met Netanyahu in een regering gaat zitten, omdat hij dan een verkiezingsbelofte zou schenden.

Gantz op winst

Met 97 procent van de stemmen geteld, staat Blauw-Wit van Gantz, een alliantie van partijen die zich in het midden ophouden, volgens de prognoses op 33 van de 120 parlementaire zetels.

De conservatieve Likud-partij van Netanyahu staat op 31 zetels. De premier lijkt het niet beter gedaan te hebben dan bij de vorige verkiezingen in april.

Met steun van alleen zijn rechtse en ultra-religieuze bondgenoten heeft Netanyahu onvoldoende steun voor een parlementaire meerderheid. Daarmee lijkt de kans op een vijfde ambtstermijn voor hem te slinken. Maar ter linkerzijde ligt er ook voor Gantz geen meerderheid voor de hand.

Bye bye Bibi

Netanyahu is verdachte in een corruptieonderzoek. In verband daarmee wordt hij in oktober verhoord. "Gantz heeft altijd aangegeven dat hij niet onder Netanyahu wil dienen als het corruptieonderzoek nog loopt", zegt correspondent Ties Brock.. "Dus het zal ten opzichte van zijn achterban moeilijk voor hem worden om met hem een coalitie te vormen. 'Bye bye Bibi' was zelfs een van zijn campagneslogans."

Een eenheidsregering met zowel Blauw-Wit als Likud zou de politieke patstelling kunnen doorbreken. Als dat niet lukt, worden wederom nieuwe verkiezingen een waarschijnlijk scenario. Maar vooral de Likud-partij van Netanyahu zou dat niet willen. Brock: "Mogelijk is Netanyahu dan officieel verdachte in het corruptieonderzoek en dat maakt de positie binnen zijn eigen partij er niet sterker op."

Ook president Rivlin wil voorkomen dat de Israëliërs nog een keer naar de stembus moeten. Hij gaat vanaf zondag om de tafel met partijen en wijst daarna een formateur aan.

STER reclame