Vreugde bij supporters van de partij Blauw en wit AFP

Na de parlementsverkiezingen in Israël is op basis van de eerste prognoses van de uitslag geen duidelijke winnaar aan te wijzen. Premier Netanyahu hoopte zijn vijfde ambtstermijn veilig te kunnen stellen, maar vermoedelijk krijgt hij onvoldoende steun voor een parlementaire meerderheid.

Zijn conservatieve Likud-partij zou 32 van de 120 parlementaire zetels halen. Daarmee heeft hij het niet beter gedaan dan bij de vorige verkiezingen. Zijn tegenstander Benny Gantz van de centrum-linkse partij Blauw-Wit haalt volgens de prognoses ook 32 zetels.

De verenigde Arabisch-Israëlische partij komt volgens de polls uit op 12 zetels en wordt daarmee de derde partij van het land. Rond 07.00 Nederlandse tijd uur was ruim 92 procent van de stemmen geteld.

Onzekere toekomst

Netanyahu heeft 61 zetels nodig voor een meerderheid en dat wordt lastig, zegt correspondent Ties Brock. "Zijn politieke toekomst is in ieder geval lang niet zeker."

In een toespraak weigerde Netanyahu om zijn nederlaag toe te geven. Hij zei tegenover zijn aanhangers dat hij een nieuwe regering wil vormen zonder Arabische partijen.

Feest

Ook Gantz zei dat het te vroeg was om zichzelf als winnaar uit te roepen, hoewel zijn aanhangers wel al feestvierden. In zijn toespraak zei hij dat hij al gesprekken is begonnen met mogelijke coalitiepartners voor een regering.

Het is de tweede keer in een half jaar dat Israël naar de stembus gaat. Na de verkiezingen in april kon er geen meerderheid worden gevormd. De formatie van een nieuwe regering liep uiteindelijk vast op de dienstplicht voor ultra-orthodoxe Israëliërs. Die zijn daar nu nog van vrijgesteld.

STER reclame