Ciudadanos-leider Rivera met een Catalaanse en Spaanse vlag in zijn handen Reuters

In Barcelona hebben honderden tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië gedemonstreerd bij het gebouw van het regiobestuur. Ze zwaaiden met Spaanse en Catalaanse vlaggen en scandeerden: "Ik ben Spaans." De bijeenkomst was georganiseerd door Alberto Rivera, de leider van de politieke partij Ciudadanos die zich tegen afscheiding van Spanje verzet.

Rivera zei tegen de demonstranten dat de regering in Madrid te weinig doet om de onrust te bedwingen die maandag uitbarstte na de veroordeling van negen Catalaanse separatistenleiders wegens opruiing.

"Mensen kunnen hun kinderen niet naar school brengen en kunnen hun winkels niet opendoen", zei Rivera die zelf uit Barcelona komt. "We hebben een regering nodig die de zwakkeren beschermt."

Voorstanders van de Spaanse eenheid verzamelden zich op het San Jaume-plein Reuters

Maandag ontstonden direct na de veroordeling van de Catalaanse leiders ongeregeldheden bij het vliegveld. In de dagen daarna ging het door, vooral in de straten van Barcelona. Vrijdag liepen een half miljoen Catalanen mee in een vreedzame demonstratie tegen de veroordeling van de Catalaanse leiders. In de loop van de middag en avond braken opnieuw hevige rellen uit.

Geen dialoog

De Catalaanse regiopresident Torra wil dat de Spaanse premier Sánchez in gesprek gaat met vertegenwoordigers van de onafhankelijkheidsbeweging, waar Torra zelf ook lid van is. Sánchez eist dat Torra eerst het geweld van de afgelopen week veroordeelt en ook luistert naar Catalanen die tegen afscheiding zijn.

Catalonië telt 7,5 miljoen inwoners. Volgens een in juli gehouden peiling is 48,3 procent tegen afscheiding van Spanje en 44 procent voor.

Schade, gewonden en arrestaties

Bij de ongeregeldheden van de afgelopen week is voor 2,5 miljoen euro aan schade aangericht en zijn honderden mensen gewond geraakt. Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Grande-Marlaska raakten 288 agenten gewond, zijn er 267 politieauto's vernield en werden 194 mensen opgepakt.

De burgemeester van Barcelona zegt dat de gezondheidstoestand van een agent en een demonstrant kritiek is. Meerdere demonstranten zouden een oog hebben verloren, nadat ze door rubberen politiekogels waren geraakt.

STER reclame