AFP

Op de internationale luchthaven van Barcelona demonstreren duizenden Catalanen, waardoor ruim 100 vluchten zijn geschrapt. Morgen zijn ook twintig vluchten gecanceld van luchtvaartmaatschappij Vueling.

Bekijk hier beelden van de protesten en gevechten:

Duizenden Catalanen demonstreren en bezetten luchthaven

De betogers zijn woedend over een uitspraak van het Spaanse hooggerechtshof, dat vandaag negen separatistische leiders veroordeelde tot celstraffen tussen de negen en dertien jaar.

Op video's van Spaanse media is te zien dat politie de gemaskerde demonstranten te lijf gaat met gummiknuppels. Ook schieten de agenten met schuimkogels. Er zijn arrestaties verricht, maar hoeveel is nog onduidelijk. 56 mensen raakten gewond, onder wie drie journalisten, meldt de Spaanse krant El País.

Ook in het centrum van Barcelona zijn duizenden mensen de straat op gegaan:

Duizenden Catalanen de straat op in centrum van Barcelona

De betogers verzamelen zich voornamelijk op het Sant Jaume-plein, waar het stadhuis en het gebouw van de Catalaanse overheid zijn gevestigd. Demonstranten op het vliegveld beginnen zich ook in die richting te bewegen.

De protesten worden georganiseerd door de nieuwe Catalaanse separatistische beweging Tsunami Democràtic, dat via de berichtendienst Telegram oproept om de straten op te gaan. De organisatie heeft veelvuldig verwezen naar de protesten in Hongkong, waar demonstranten het vliegveld twee dagen platlegden.

De protestgroep kondigde ook aan met 1200 voertuigen naar het vliegveld van Madrid te rijden. Daar zijn vooralsnog geen problemen, meldt de krant El Periódico.

Bekijk hier foto's van de protesten in Barcelona:

In oktober 2017 stemden ruim twee miljoen Catalanen in een door het Constitutioneel Hof verboden referendum over zelfstandigheid. Beelden van de stemming en het gewelddadige optreden van de politie gingen de wereld over.

Het Catalaanse parlement verklaarde de noordoostelijke Spaanse deelstaat onafhankelijk, maar het zou nooit zover komen. De Spaanse regering nam het bestuur van Catalonië over en vervolgde de politici die verantwoordelijk waren voor het referendum.

STER reclame