Demonstranten blokkeren de vertrekhallen van het vliegveld
NOS NieuwsAangepast

Weer alle vluchten geannuleerd op luchthaven Hongkong

De Hongkongse autoriteiten hebben voor de tweede dag op rij alle uitgaande vluchten van de internationale luchthaven geannuleerd. Honderden demonstranten bezetten de terminals van het vliegveld. Ze eisen democratische hervormingen, een einde aan de toenemende Chinese invloed en het opstappen van de leider, Carrie Lam.

Het sluiten van het Hong Kong International Airport geldt als de ingrijpendste reactie van de autoriteiten in tien weken protest in de stad. De luchthaven is een van de belangrijkste en grootste ter wereld met 75 miljoen reizigers per jaar. Vanochtend vertrokken er wel vluchten.

De annuleringen leiden tot de nodige irritatie, maar er is ook begrip:

'Dit zorgt voor veel ongemak, iedereen wil naar huis'

Hongkong verkeert volgens Lam in paniek en chaos. "Kijk even naar onze stad, ons thuis", zei ze eerder vandaag op een persconferentie. "Willen we Hongkong in de afgrond duwen en het aan stukken geslagen zien worden?" Ze weigert op te stappen in de grootste crisis van de stad in decennia.

Chinese leger paraat

China regeert de stad onder het principe "een land, twee systemen", waardoor Hongkong beperkte autonomie en vrijheid geniet. Critici zeggen dat de invloed van China steeds meer toeneemt en de vrijheid van de stad wordt ingeperkt.

Peking vergelijkt de protesten met terrorisme. Het land houdt vlak bij de grens een paramilitaire oefening. "Via de Chinese media zijn daarvan beelden verspreid", zegt correspondent Garrie van Pinxteren. "Ze geven ermee aan: als we willen ingrijpen, kunnen we dat en staan we vlak om de hoek."

Van Pinxteren verwacht dat Peking, mocht het zover komen, eerst Hongkong zal laten vragen om militaire steun. Hoewel Hongkong een zekere mate van autonomie heeft ten opzichte van het Chinese vasteland, meent Peking volgens haar het recht te hebben desnoods in te grijpen.

Op sociale media is deze video te zien van een stoet militaire vrachtwagens in Shenzhen, een Chinese stad vlak bij Hongkong:

Een hooggeplaatste functionaris van de Verenigde Naties wil dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar het inzetten van traangas door de politie. "Daarmee zegt de VN indirect dat de politie te ver gaat", zegt correspondent Van Pinxteren. Eerder drong het Verenigd Koninkrijk ook al aan op onderzoek. Hongkong weigert dat.

Dit weekend doken via de journalistieke website Hong Kong Free Press beelden op van de politie die hard optreedt tegen de betogers. Volgens demonstranten probeert de politie hen te vermoorden.

Zo waren er filmpjes te zien van undercoveragenten die betogers met geweld arresteren. Op andere video's schieten agenten van dichtbij met pepperspraykogels en zogenoemde klapkogels, een zakje met kogels die het lichaam niet binnendringen. Een vrouw werd dwars door haar beschermingsbril in haar oog geraakt.

Op sociale media circuleren foto's van haar bebloede gezicht. Vermoedelijk is ze deels blind. De betogers zijn woedend over het politiegeweld. Ze dragen ooglapjes uit solidariteit met de vrouw.

Hoe zit het ook alweer met de protesten in Hongkong? We leggen het uit in deze video:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl