EPA

Het openbare leven in Catalonië is gisteren platgelegd door massale protesten tegen de veroordeling van negen separatistenleiders. De demonstranten liepen na een oproep van vakbonden in vijf colonnes vanuit verschillende steden over snelwegen naar de Catalaanse hoofdstad Barcelona.

Daar verzamelden ze zich, velen gedrapeerd in Catalaanse vlaggen, bij publieke gebouwen en toeristische trekpleisters zoals de Sagrada Familia. De Spaanse politie deelde mee dat er een half miljoen mensen in het centrum van de stad op de been waren.

Demonstranten leggen uit waarom ze de straat op zijn gegaan:

Demonstraties leggen Catalonië plat

Ook moesten op het vliegveld in het nabijgelegen El Prat 57 vluchten worden geannuleerd vanwege stakende betogers, sloten veel winkels en fabrieken hun deuren en lag het openbaar vervoer grotendeels plat.

In de middag verliepen de protesten vreedzaam. Tegen de avond werd de sfeer in Barcelona grimmiger. Honderden gemaskerde demonstranten staken vuilnisbakken in brand en met gooiden met stenen naar de ME. Zeker vijftien mensen zijn gearresteerd.

Op sociale media circuleert een video van ordetroepen die een bewusteloze agent wegdragen.

De politie probeert met rubberen kogels en traangas de betogers uiteen te drijven. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben agenten daarbij "excessief geweld" gebruikt. De organisatie benadrukt dat de demonstraties voor het overgrote deel rustig verliepen.

Bekijk hier beelden van de onlusten:

Aan het begin van de avond braken rellen uit in Barcelona

De afgelopen dagen gingen ook al tienduizenden mensen de straat op in Catalonië, nadat maandag de separatistenleiders waren veroordeeld.

Gisteren liepen de protesten uit op rellen, waarbij tachtig gewonden vielen. De Spaanse interim-premier Sánchez waarschuwde vandaag dat relschoppers zwaar zullen worden gestraft. Sinds maandag arresteerde de politie 128 demonstranten. In totaal zijn er 207 agenten gewond geraakt.

De Nederlandse ambassade roept toeristen in Catalonië op om de demonstraties te mijden. Verder is vanwege de aanhoudende protesten de voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona volgende week uit voorzorg afgelast.

STER reclame