Nouchka Fontijn na de WK-finale tegen Lauren Price Pro Shots

Nouchka Fontijn heeft bij de wereldkampioenschappen boksen in het Russische Oelan-Oede genoegen moeten nemen met zilver.

De 31-jarige Fontijn werd na de finale in de klasse tot 75 kilogram tegen Lauren Price in eerste instantie op punten uitgeroepen tot winnaar, maar nadat het protest van de boksster uit Wales tegen die uitslag was toegekend moest Fontijn toch de wereldtitel afstaan.

"Ik ben echt heel erg teleurgesteld", aldus Fontijn in een reactie via de boksbond. "Ik waande me in een slechte film, die ook nog eens steeds slechter werd. Ik voelde me wereldkampioen, maar een uur later was ik mijn eerste WK-goud alweer kwijt."

Fontijn weigert WK-zilver op te halen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fontijn werd na drie ronden door de jury uitgeroepen tot winnares op punten: 3-2 (28-29, 30-27, 30-27, 29-28, 28-29). Ze leek daarmee haar eerste wereldtitel te hebben veroverd, maar tijdens de medailleceremonie gebeurde er iets opmerkelijks.

Nadat de bronzen medailles waren uitgereikt en Fontijn en Price in afwachting waren van hun medailles, werd de huldiging uitgesteld vanwege een door de boksster uit Wales ingediend protest. Na ongeveer drie kwartier werd het protest goedgekeurd en kreeg Price het goud omgehangen.

Slechte film

Fontijn kreeg dus het zilver, al leek ze daar weinig waarde aan te hechten. Ze liet de medailleceremonie aan zich voorbijgaan en nam haar medaille niet in ontvangst. "Ze zit er helemaal doorheen", vertelde Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse boksbond. "Dit is echt heel zuur en zeer onterecht."

Fontijn: "Ik hoorde plotseling veel gejuich uit de kamer waar de delegatie van Wales zat. Toen wist ik genoeg en ben ik de hal uitgelopen. Ik kon het niet meer opbrengen om naar de ceremonie te gaan."

Het niet ophalen van de zilveren medaille kan nog vervelende consequenties hebben voor Fontijn. "Dat was waarschijnlijk niet verstandig", aldus Van der Vorst. "Er is kans dat ze hier nog straf voor krijgt, maar ik kan het wel begrijpen. Je wordt van het podium gehaald terwijl je denkt dat je goud krijgt."

Nieuw protest

Pas sinds september is er bij wedstrijden van de internationale boksbond AIBA de mogelijkheid om protest in te dienen na een wedstrijd. Degene die een protest indient, moet daar wel voor betalen. "Dit is ook de eerste keer dat het gebeurt in een finale", aldus Van der Vorst.

"Een andere jury heeft opnieuw gekeken naar de tweede ronde en kwam tot de conclusie dat de punten toch voor Price moesten zijn. Waar ze dan naar hebben gekeken, weet ik ook niet, want Price was veel meer aan het klemmen in de partij dan Fontijn."

Nederland kon ook niets meer doen tegen de beslissing, want een protest daartegen kan niet worden ingediend. "Nouchka en haar trainer Abdul Fkiri staan met hun mond vol tanden. Dan denk je dat je wereldkampioene bent... Dit is echt een horrorscenario voor Nouchka."

Klein en snel

Eind juni verloor Fontijn ook al van de 25-jarige Price in de finale van de Europese kampioenschappen. Ook nu had Fontijn het lastig tegen de kleine, maar snelle boksster uit Wales.

De langere Fontijn (1.80 meter) domineerde vanuit het centrum van de ring, kwam een aantal keer goed door, maar moest goed oppassen op de snelle uitvallen van Price (1.67 meter).

Boksster Fontijn is WK-goud kwijt na protest Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Twee keer eerder stond Fontijn in de WK-finale. In 2016 en 2018 moest ze ook genoegen nemen met zilver en ook in de olympische finale van 2016 greep ze naast het goud.

Olympisch ticket

Fontijn is nog niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Voorheen verdiende je met een plaats in de halve finales van de WK een olympisch ticket, maar dat ligt niet klaar in Oelan-Oede vanwege de schorsing van de AIBA, de internationale boksbond.

De AIBA is geschorst, omdat de boksbond al lange tijd financiële problemen heeft en Gafoer Rachimov benoemde als voorzitter. De Oezbeek wordt al jaren in verband gebracht met drugshandel en witwaspraktijken.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseert daarom volgend jaar nog kwalificatietoernooien voor Tokio.

STER reclame