Boksster Fontijn nog altijd op koers voor eerste WK-goud

Fontijn bereikt opnieuw WK-finale boksen

Nouchka Fontijn heeft bij de WK boksen in het Russische Oelan-Oede de finale bereikt in de klasse tot 75 kilogram. De als eerste geplaatste Fontijn had een flinke kluif aan Tammara Thibeault, maar won op punten met 4-1 (29-28, 30-27, 29-28, 28-29 en 29-28).

De 22-jarige Canadese boksster bood in de eerste ronde uitstekend tegenstand en probeerde in het vervolg vooral Fontijn te klemmen en te ontwijken. Fontijn bleef echter kalm en wist vaak genoeg de verdediging van de Canadese te doorboren.

Drie keer zilver

Twee keer eerder al stond de 31-jarige Fontijn in de WK-finale. In 2016 en 2018 moest ze genoegen nemen met zilver en ook in de olympische finale van 2016 greep ze naast het goud.

In de finale treft Fontijn een oude bekende: Lauren Price uit Wales. Eind juni verloor Fontijn van Price in de finale van de Europese kampioenschappen.

Olympisch ticket

De Nederlandse boksster is nog niet zeker van deelname aan de Spelen in Tokio. Voorheen verdiende je met een plaats in de halve finales van de WK een olympisch ticket, maar dat ligt niet klaar in Oelan-Oede vanwege de schorsing van de AIBA, de internationale boksbond. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseert daarom volgend jaar nog kwalificatietoernooien voor Tokio.

De AIBA is geschorst, omdat de boksbond al lange tijd financiële problemen heeft en Gafoer Rachimov benoemde als voorzitter. De Oezbeek wordt al jaren in verband gebracht met drugshandel en witwaspraktijken.