Tractoren in het centrum van Leeuwarden
NOS NieuwsAangepast

Friesland trekt stikstofmaatregel in na boerenprotest in provinciehuis

De provincie Friesland trekt de stikstofregels in die deze week door de provincies gezamenlijk waren vastgesteld. Dat is gebeurd nadat zeker 300 boeren met trekkers vanmiddag verhaal waren komen halen op het provinciehuis in Leeuwarden. Dat leverde grote verkeersproblemen op.

De boeren waren met name woedend over de maatregel waarbij ze stikstofruimte kwijtraken die ze niet gebruiken. Als boeren op papier - binnen hun natuurvergunning - nog ruimte hebben om bijvoorbeeld een extra stal te bouwen, is dat sinds dinsdag alleen nog mogelijk als de uitstoot daardoor niet toeneemt. De boeren die hun rechten kwijtraken noemen dat diefstal.

Gedeputeerde Kramer sprak de boeren vanmiddag toe en trok stante pede alle maatregelen in.

Bekijk hier hoe Johannes Kramer (Fryske Nasjonale Partij) de boeren in provinciehuis toespreekt:

'We kunnen het alleen maar oplossen als we het met elkaar oplossen'

Dat betekent dat in de provincie Friesland er nog steeds geen bouwvergunningen worden verleend voor projecten waarbij stikstof vrijkomt. In de rest van Nederland is dat sinds vandaag wel weer mogelijk.

Vanaf maandag is er nieuw overleg in Friesland over de ontstane situatie.

250 boeren in Brabant

Eerder vandaag was er een protest van Brabantse boeren. Zo'n 250 mensen gingen naar het provinciehuis in Den Bosch om het debat over de aanpak van stikstof bij te wonen.

Boerenorganisatie ZLTO riep niet specifiek op om met trekkers te komen. Toch stonden er vanochtend zo'n dertig bij het provinciehuis, zei verslaggever Theo Verbruggen. Binnen mochten de boeren vertellen wat volgens hen de problemen waren. De samenkomst verliep rustig.

Een pop werd bij het protest aan een touw opgehangen omdat het beleid in Brabant volgens de boeren te streng is:

'Andere delen van het land hebben tot 2028, wij tot 2022'

In Wageningen is deze middag een debat over de toekomst van boeren. Het debat is georganiseerd door de krant De Gelderlander en wordt gehouden op de campus van de Wageningen Universiteit. Belanghebbenden als boeren, de provincie, vakbonden en milieuorganisaties gaan hier voor het eerst sinds de stikstofcrisis met elkaar in debat.

Volgende week woensdag willen boeren het Binnenhof in Den Haag bezetten. Organisator Farmers Defence Force denkt dat er aan die actie nog meer trekkers meedoen dan aan de protestdag op 1 oktober toen het boerenprotest tot de drukste ochtendspits ooit leidde.

Een andere actiegroep, Agractie, sloot zich eerst niet aan bij die nieuwe actie. Maar vanwege "de turbulente ontwikkelingen vanuit het kabinet en de provincies om boerengezinnen de nek om te draaien" roept de groep de achterban vandaag op toch deel te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl