In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Ruim honderd boeren bezetten wegen naar natuurgebied in Winterswijk

Meer dan honderd boeren hebben vanochtend in Winterswijk geprotesteerd tegen de stikstofmaatregelen. Met tractoren bezetten ze enkele uren de toegangswegen naar een natuurgebied.

De boeren voerden actie tegen de regels die gelden rond natuurgebied Het Wooldse Veen, een beschermd Natura 2000-gebied. Rond zulke natuurgebieden mogen sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State geen projecten meer worden uitgevoerd die leiden tot een toename van de stikstofuitstoot.

Vrees voor toekomst

De boeren vrezen voor de toekomst van hun bedrijven. "Alles wat wij doen wordt aan een Natura 2000-project getoetst en dat maakt veel dingen onmogelijk", zegt initiatiefnemer Alfred Scholten tegen Omroep Gelderland.

Onder anderen de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth en een wethouder spraken de boeren toe.

Natuurmonumenten, eigenaar van Het Wooldse Veen, liet de boeren hun gang aan. "We snappen hun frustraties en we willen niet dat de natuur en boeren tegenover elkaar komen te staan", zegt gebiedsmanager Udo Hassefras.

Ultimatum

Boerenorganisatie LTO Nederland meent dat het ministerie van Landbouw de inspanningen van de landbouwsector op het gebied van verduurzaming niet serieus neemt.

Als dat voor november niet verandert, stapt LTO naar eigen zeggen uit het overleg met het ministerie. De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) heeft dat al gedaan.

Advertentie via Ster.nl