Minister Schouten
NOS Nieuws

Schouten: meetmethode over stikstof klopt, maar het moet verfijnder

Minister Schouten vindt de onderzoeksmethoden waarop het RIVM de berekeningen over de uitstoot van stikstof baseert "het beste wat we nu hebben". Ze gaat ervan uit dat de modellen van het RIVM kloppen, en ze benadrukt dat die gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten, maar Schouten wil wel meer meetpunten. Boeren zijn kritisch over de rekenmethoden van het RIVM en ook Kamerleden spreken van een "gebrek aan transparantie" en zetten vraagtekens bij de manier waarop wordt gemeten.

Schouten vindt dat er pogingen moeten worden gedaan om meer gegevens te verzamelen. Of die uitbreiding gevolgen heeft voor de berekeningen van het RIVM weet ze niet. "Ik ben geen wetenschapper, maar we moeten proberen een steeds verfijnder beeld te krijgen".

Schouten: metingen RIVM van stikstof kunnen verfijnder

Op de vraag of na de uitkomsten van nieuw onderzoek minder maatregelen nodig zijn om de stikstofcrisis aan te pakken, antwoordt ze, dat ze denkt van niet. Schouten benadrukt dat uit diverse onderzoeken, niet alleen van het RIVM, blijkt dat er te veel stikstof neerslaat. "We werken aan een pakket met maatregelen, en daar gaan we mee door."

Eerder vandaag noemde het RIVM de onderzoeksmethode robuust en wetenschappelijk verantwoord. Het instituut zegt ook dat onderzoekers naar het RIVM mogen komen om de data in te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl