NOS Sport

Fontijn zeker van medaille bij WK boksen, maar welke kleur wordt het?

Fontijn slaat zich met overmacht naar halve finales WK boksen

Nouchka Fontijn heeft zich bij de WK boksen in het Russische Oelan-Oede geplaatst voor de halve finales van de klasse tot 75 kilogram en is daarmee zeker van in ieder geval een bronzen medaille. Voor Jemyma Betrian viel in de klasse tot 57 kilogram het doek.

Titelkandidaat Fontijn - de tweevoudig Europees kampioene pakte zilver bij de Olympische Spelen van 2016 en de WK's van 2016 en 2018 - versloeg in de kwartfinales de Chinese Lu Zheng met 5-0 en neemt het zaterdag bij de laatste vier op tegen de Canadese Tammara Thibault.

Voorheen verdiende je met een plaats in de halve finales van de WK een olympisch ticket, maar die liggen niet klaar in Oelan-Oede vanwege de schorsing van de AIBA, de internationale boksbond. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept daar volgend jaar kwalificatietoernooien voor in het leven.

De AIBA is geschorst omdat de boksbond al lange tijd financiële problemen heeft en Gafoer Rachimov benoemde als voorzitter. De Oezbeek wordt al jaren in verband gebracht met drugshandel en witwaspraktijken.

Betrian komt net tekort voor medaille

Betrian was ook dicht bij een halvefinaleplaats op de WK, maar zij verloor met 3-2 nipt van de Russische Ljoedmila Vorontsova. Vorig jaar legde de Nederlandse nog beslag op het brons.

Jemyma Betrian werd in het verleden vijf keer wereldkampioen in het Muay Thai kickboksen en rolde per toeval de bokssport in. Zie onderstaande reportage die we voor de WK boksen maakten:

Boksster Betrian heeft grote plannen, maar wil bovenal genieten van haar sport

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl