AFP
NOS Sport

Betrian blijft vriend en vijand verbazen tijdens toevallige bokscarrière

Per toeval rolde Jemyma Betrian de bokswereld in, maar haar prestaties nemen steeds serieuzere vormen aan. Tijdens de WK boksen in het Russische Oelan-Oede heeft ze de kwartfinales bereikt en hoopt ze het weer iets beter te doen dan een jaar geleden.

Na het brons van 2018 in New Delhi begon ze de WK dit jaar met zeges op Alessia Mesian en nu Alzjan Chojabekova (op punten 3-2).

De bijnaam van Betrian (28) luidt 'Golden Girl', een eretitel die ze kreeg door maar liefst vijf keer wereldkampioen te worden in het Muay Thai kickboksen. Maar de ene medaille is de andere niet: de Nijmeegse lonkt naar een olympisch exemplaar in de klasse tot 57 kilogram. "Ja, dat is mijn grootste doel nu", klinkt het zelfverzekerd.

En dat lijkt haalbaar. In het 'gewone' boksen welteverstaan. Die tak van de vechtsport kwam zo'n twee jaar geleden op haar pad, toen ze het boksen gebruikte om te herstellen van een blessure. Aangemoedigd door haar trainers schreef Betrian zich in voor de NK. De geboren Curaçaose veroverde prompt de nationale titel in haar gewichtsklasse.

Twee keer brons

Dat succes motiveerde de 1,64 meter lange krachtpatser om de handschoen definitief op te pakken en zich ook op het internationale bokspodium te begeven. Dat bleef niet onopgemerkt: vorig jaar sloeg ze zich als debutante naar brons op de WK in New Delhi en dit jaar verliet ze de Europese Spelen in Minsk met opnieuw een bronzen plak in de koffer.

We spraken Jemyma Betrian voor aanvang van de WK boksen.

Boksster Betrian heeft grote plannen, maar wil bovenal genieten van haar sport

In Oelan-Oede, helemaal in het oosten van Rusland, hoopt ze andermaal toe te slaan. "Ik beloof niks, maar ik ga ervoor. Ik beloof alleen dat ik mijn best ga doen."

Klemmen

En dat betekent dat ze zo nodig als een beest tekeer zal gaan. "Op korte afstand van mijn tegenstander, zodat ik lekker dichtbij ben", omschrijft ze haar boksstijl. "Dan gebruik ik mijn krachten het best. Tegenstandsters proberen dat dan tegen te gaan door te klemmen. Maar daarmee laten ze de scheidsrechter zien dat ze niet willen boksen, maar klemmen."

Na de WK gaat het vizier op Tokio 2020. Zij het dat ze zich nog wel voor die Spelen moet zien te plaatsen. "Volgend jaar maart is de eerste kwalificatie. Die vindt plaats in Londen en dan moet ik bij de laatste zes van de EK zien te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl