Gordon Sondland
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse EU-ambassadeur mag van regering geen verklaring afleggen

De regering-Trump heeft een hoge diplomaat vandaag de opdracht gegeven niet te verschijnen bij een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. De Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie Gordon Sondland zou daar worden ondervraagd door een commissie die de mogelijkheden voor de afzettingsprocedure tegen Trump onderzoekt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Sondland gezegd geen verklaring af te leggen.

Trump wordt ervan verdacht dat hij zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky in een telefoongesprek onder druk heeft gezet om een onderzoek te starten naar Joe Biden en diens zoon Hunter. Biden wil namens de Democraten deelnemen aan de komende presidentsverkiezingen en is een grote rivaal van Trump.

Sondland wordt gezien als een belangrijke bron van kennis over Trumps handelen in Oekraïne. Hij stelde samen met de Oekraïne-gezant van de Amerikaanse regering Kurt Volker een verklaring op voor Zelensky met daarin de belofte dat Biden en zijn zoon zouden worden onderzocht. Zelensky ondertekende die verklaring niet. Eind vorige maand diende Kurt Volker plotseling zijn ontslag in.

"Ambassadeur Sondland is diep teleurgesteld dat hij geen verklaring kan afleggen", zei zijn advocaat. "Hij is van Brussel naar Washington gereisd om zich op zijn verklaring voor te bereiden en om de vragen van de commissie te beantwoorden."

Trump reageerde op Twitter: "Ik zou ambassadeur Sondland, een zeer goede man en groot Amerikaan, met alle liefde een verklaring laten afleggen, maar hij zou de verklaring helaas afleggen tegenover een niet serieus te nemen commissie."

Democraten willen Sondland nu dagvaarden om hem alsnog tot een verklaring te dwingen. Trumps tegenstanders zien het tegenhouden van Sondland als "sterk aanvullend bewijs" dat de regering het Congres tegenwerkt. Ook zal het worden meegenomen in het impeachment-onderzoek.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zijn twee weken geleden een afzettingsprocedure gestart tegen Trump. Zondag meldde zich een tweede klokkenluider in het onderzoek. Net als de eerste klokkenluider is deze persoon werkzaam bij de geheime dienst. Beiden zeggen belastende informatie te hebben over Trumps handelen in Oekraïne.

Impeachment: hoe werkt dat eigenlijk? Een uitleg in vijf afbeeldingen:

  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz
  • NOS / Thijs Geritz
  • NOS | Thijs Geritz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl