Donald Tusk ontmoette premier Johnson twee weken geleden in New York
NOS Nieuws

EU-president Tusk sneert naar premier Johnson: 'Waar wil je nou naartoe?'

EU-president Donald Tusk geeft de Britse premier Boris Johnson een veeg uit de pan over de brexitonderhandelingen. "Je wilt geen deal, je wilt geen verlenging, je wilt niet opschorten, quo vadis (waar ga je naartoe)?", twittert hij.

Volgens Tusk probeert Johnson de EU de zwartepiet toe te spelen, terwijl het om veel grotere zaken draait. "De toekomst van Europa en van het Verenigd Koninkrijk staat op het spel, net als de veiligheid en belangen van onze burgers."

Tusk reageert op een verklaring van Downing Street, waarin de Britse regering stelt dat een brexitdeal met de EU onmogelijk is door de opstelling van de Duitse bondskanselier Merkel. Zij zou volgens Londen vandaag in een telefoongesprek tegen Johnson hebben gezegd dat Noord-Ierland in de douane-unie moet blijven. Berlijn wil over de inhoud van het gesprek niets zeggen.

De Britse premier presenteerde vorige week juist het plan om Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, uit de douane-unie te halen. Het landsdeel zou vervolgens wel tijdelijk in de interne EU-markt blijven. Daarmee verdwijnt de door Johnson verafschuwde backstop, maar in plaats daarvan komt er een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Dat ziet Ierland noch de EU zitten.

Hoe zit het ook alweer met die veelbesproken backstop? Je ziet het in de video:

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie staat gepland voor 31 oktober. Volgende week is er een top in Brussel waar de EU-regeringsleiders het eens moeten worden over een definitieve brexitdeal. Het Britse Lagerhuis heeft bepaald dat Johnson om uitstel van de brexit moet vragen als het parlement niet voor 19 oktober akkoord gaat met de overeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl