NOS Nieuws

Nieuw brexitplan Johnson: Noord-Ierland blijft in interne markt voor goederen

De Britse regering heeft een nieuw brexit-voorstel vrijgegeven, met een oplossing voor de toekomstige status van Noord-Ierland. In een brief aan voorzitter Juncker van de Europese Commissie stelt premier Johnson voor dat Noord-Ierland deel uit blijft maken van de Europese interne markt voor goederen.

Noord-Ierland zou wel samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk de douane-unie verlaten, benadrukt Johnson in zijn brief. In de douane-unie zijn de gemeenschappelijk tarieven van de EU geregeld. Het is de grondslag van de interne markt.

Johnson zegt in zijn plan dat Noord-Ierland aan Europese normen en producteisen moet blijven voldoen, terwijl de rest van het Verenigd Koninkrijk dat niet hoeft. Het lijkt dus dat er met dit plan twee grenzen ontstaan: Noord-Ierland zou samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten, maar in economisch opzicht deel blijven uitmaken van de interne markt van de EU.

In de brief aan Juncker zet Johnson het voorstel in vijf punten uiteen:

1. Er komt geen harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat zou niet in overeenstemming zijn met de Goede-Vrijdagakkoorden.

2. Vrij verkeer van personen blijft behouden op het Ierse eiland.

3. Noord-Ierland blijft de regels van de interne markt van de Europese Unie volgen op het gebied van goederen, inclusief voedsel- en landbouwproducten.

4. Het Noord-Ierse parlement moet hier goedkeuring aan geven en daarna elke vier jaar opnieuw.

5. Noord-Ierland zal wel volledig onderdeel zijn van het Verenigd Koninkrijk en dus ook vallen onder Britse toekomstige handelsakkoorden.

Het Noord-Ierse parlement moet dus met het plan akkoord gaan en kan er iedere vier jaar opnieuw over beslissen. Johnson gaat het voorstel ook uitleggen in het Britse Lagerhuis.

Volgens correspondent Tim de Wit zitten er in het plan van Johnson de nodige knelpunten. "Noord-Ierland volgt volgens het voorstel zoveel mogelijk de EU-regels, maar lang niet alle. Er is straks dus nog steeds een vorm van controles nodig, al zeggen de Britten dat ze geen nieuwe grensposten willen neerzetten. Het is een risico dat de EU maar moet dragen, zeggen ze in Londen. Ze hebben al genoeg water bij de wijn gedaan, dan moet de EU dat ook doen, vinden ze."

Op het partijcongres van de Conservatieven in Manchester zei Johnson eerder vandaag dat hij in geen geval controles wil aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Bekijk hier wat Johnson zegt over de Noord-Ierse grens en de mogelijkheid van een no-deal:

'No-deal is een uitkomst waar wij klaar voor zijn'

Op het partijcongres zei Johnson dat het enige alternatief voor zijn voorstel een no-deal-brexit is. Hij herhaalde dat zijn land moet vasthouden aan 31 oktober als brexitdatum. "Als we dat niet doen, loopt onze democratie een enorme deuk op", zei de premier.

De Britse premier zou vandaag bellen met Juncker. Een woordvoerder van de Europese Commissie herhaalde vanochtend dat aan de "bekende voorwaarden" moet worden voldaan, zoals een "legaal uitvoerbare oplossing om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland te voorkomen".

Het plan zal in Brussel eerst bestudeerd worden, verwacht EU-correspondent Sander van Hoorn. "Ze zullen kijken in hoeverre de interne markt beschermd blijft, en of de naleving van het Goede Vrijdagakkoord over Noord-Ierland niet in gevaar komt."

De Ierse premier Leo Varadkar noemde het plan "niet bemoedigend" en geen basis voor een akkoord. "Het is veel meer dan een technisch vraagstuk. Het gaat om diepe politieke en juridische zaken en de technische aspecten zijn daar maar een klein onderdeel van", zei de premier.

Op 17 en 18 oktober is er in Brussel een EU-top waar de regeringsleiders het eens moeten worden over een definitieve brexit-deal. Het Britse parlement heeft bepaald dat de premier om uitstel van de brexit moet vragen als een meerderheid in dat parlement niet voor 19 oktober akkoord gaat met de uittredingsverklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl