NOS Nieuws

Johnson: niet vasthouden aan brexitdatum is deuk in democratie

De Britse premier Johnson heeft herhaald dat zijn land moet vasthouden aan 31 oktober als brexitdatum. "Als we dat niet doen, loopt onze democratie een enorme deuk op", zei de premier op een congres van zijn Conservatieve Partij in Manchester.

Johnson zei dat het Verenigd Koninkrijk compromissen heeft gesloten en dat de Europese Unie nu aan zet is. Op het congres zou hij de brexitplannen van zijn regering presenteren. "Maar waar iedereen echt op zat te wachten was op de nieuwe plannen, de nieuwe details en die hebben we eigenlijk amper gehoord", zegt correspondent Tim de Wit.

Bekijk hier wat Johnson zegt over de Noord-Ierse grens en de mogelijkheid van een no-deal:

'No-deal is een uitkomst waar wij klaar voor zijn'

De Britse premier overlegt vanmiddag telefonisch met voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Een woordvoerder van de Europese Commissie herhaalde vanochtend dat aan de "bekende voorwaarden" moet worden voldaan, zoals een "legaal uitvoerbare oplossing om een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland te voorkomen".

Twee grenzen

Tot nu toe zijn er geen controles aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De EU en Ierland staan erop dat dit na de Brexit het geval blijft. Anders wordt gevreesd voor opleving van het conflict in Noord-Ierland. De plannen van Johnson voorzien echter in de invoering van douanecontroles, zij het niet direct aan de grens. Daarbij wil hij technologische oplossingen gebruiken om te voorkomen dat er toch weer een harde grens ontstaat.

Volgens de Britse krant The Telegraph, die over een brief beschikt van Johnson aan Juncker, wil Johnson de komende vier jaar twee grenzen om Noord-Ierland heen. De komende vier jaar zou Noord-Ierland in de interne markt van de EU blijven, terwijl de rest van het VK daar uitstapt. Dat moet een oplossing zijn voor de uitonderhandelde backstop, de afspraak dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland zolang de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen handelsakkoord hebben gesloten.

Een deel van de Conservatieven, ook Johnson zelf, is fel tegen de backstop. Volgens de premier is die "niet in overeenstemming met de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk" en daarom ondemocratisch. Het Verenigd Koninkrijk kan de backstop niet eenzijdig opzeggen en de Noord-Ierse bevolking krijgt er niets over te zeggen.

Op 17 en 18 oktober is er in Brussel een EU-top waar de regeringsleiders het eens moeten worden over een definitieve Brexit-deal. Het Britse parlement heeft bepaald dat de premier om uitstel van de brexit moet vragen als het parlement niet voor 19 oktober akkoord gaat met de uittredingsverklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl