Tusk (links) en Johnson vorige week in New York, tijdens een overleg rond de VN-top
NOS Nieuws

EU-topman Tusk niet overtuigd door brexit-voorstel Johnson

EU-president Donald Tusk is niet onder de indruk van het nieuwe brexit-voorstel dat de Britse premier Boris Johnson gisteren presenteerde.

"Ik heb vandaag twee keer getelefoneerd over de brexit", zei Tusk vandaag op een persconferentie. "Eerst met de Ierse premier. Daarna met Johnson. Mijn boodschap aan hem: we staan open voor meer gesprekken, maar zijn nog niet overtuigd."

De voorzitter van de Europese Raad benadrukte verder dat de EU "volledig" achter Ierland staat in de brexit-onderhandelingen. En dat land ziet niets in het voorstel van Johnson.

In zijn brexit-plan stelt de premier voor dat Noord-Ierland na de brexit tijdelijk deel blijft uitmaken van de Europese interne markt voor goederen, maar wel buiten de douane-unie van de EU wordt geplaatst.

Bekijk hier wat Johnson gisteren zei over de Noord-Ierse grens en de mogelijkheid van een no-deal:

'No-deal is een uitkomst waar wij klaar voor zijn'

Met Johnsons plan zou er dan alsnog een harde grens komen tussen Ierland en Noord-Ierland, waarmee de zogenoemde backstop van tafel is. En juist die backstop is het grootste twistpunt in de brexit-onderhandelingen.

Johnson presenteerde zijn plannen gisteren op het partijcongres van de Conservatieven in Manchester. Manfred Weber, die als fractievoorzitter van de christendemocraten de grootste partij in het Europees Parlement vertegenwoordigt, noemt het voorstel van Johnson daarom niet serieus. Volgens Weber is Johnsons plan vooral bedoeld om de eigen achterban tevreden te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl