NOS Nieuws

Politie voorziet problemen bij handhaven lokale vuurwerkverboden

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie voorziet problemen bij de handhaving van lokale vuurwerkverboden. De maatregelen die worden genomen zijn niet voldoende om agenten te beschermen tegen de risico's die de jaarwisseling met zich meebrengt, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Akerboom wijst op de wirwar aan lokale knalverboden. Gemeenten voeren die in voor de veiligheid. Zo kwam Rotterdam met een chaotische kaart vol vuurwerkvrije en -vriendelijke gebieden. Volgens de korpschef werkt dit averechts; hij betwijfelt of de jaarwisseling zo veiliger wordt.

"Handhaving van de openbare orde wordt voor mijn mensen een stuk complexer", schrijft Akerboom in de brief. De verschillende maatregelen per gemeente leiden tot een "onoverzichtelijke situatie voor politie, hulpverleners en burgers". Morgen praat de Kamer over Oud en Nieuw.

Lappendeken

In juli vroeg de korpschef zich ook al af of de jaarwisseling veiliger wordt. Hij stelde dat de handhaving heel moeilijk wordt met deze "lappendeken aan maatregelen".

De politie had gehoopt op een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar dat is er niet gekomen. Agenten krijgen jaarlijks met honderden incidenten te maken. "Politiemensen hebben te maken met een grote groep mensen die alcohol of drugs op heeft, en vuurwerk in de hand", zei Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond eerder.

In zijn brief herhaalt Akerboom nog eens dat effectieve maatregelen van het kabinet uitblijven en dat hij daarom zelf actie onderneemt, zoals het uitdelen van gehoorbescherming aan alle 17.000 politiemensen. Ook kunnen zij de komende jaarwisseling mobiel melding maken van agressie en geweld; tot nu toe werd dat vaak niet gedaan, omdat de politiemensen dat omslachtig vonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl