Er komt geen landelijk vuurwerkverbod: 'Weer wint vuurwerklobby'
Er komt geen landelijk vuurwerkverbod. Veel burgemeesters en ook de politie hadden dat liever wel gezien, en ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid pleitte voor een totaalverbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar dat gaat het kabinet te ver.
Minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven zeiden in een toelichting dat een verbod te weinig recht doet aan de grote groep mensen die op een "gewone, rustige manier" met vuurwerk omgaat. Vicepremier De Jonge voegde eraan toe dat je de goeden onder de kwaden laat lijden als er helemaal geen vuurwerk meer mag worden afgestoken.
Onnodig letsel voorkomen
Volgens het kabinet kan ook met andere maatregelen onnodig letsel worden voorkomen. Zo worden vuurwerkverkopers verplicht gratis brillen en aansteek-lonten aan te bieden en worden aan de verkoop en het afsteken extra eisen gesteld. Verder wil het kabinet zwaardere straffen tegen mensen die het werk van hulpverleners hinderen.
Grapperhaus gaf toe dat het een moeilijke beslissing was, omdat hij met eigen ogen heeft gezien hoe veel werk het vuurwerk de politie bezorgt. En De Jonge en Van Veldhoven erkenden dat in de vuurwerkdiscussie veel verschillende meningen zijn, ook in Den Haag. Binnen de coalitie was de ChristenUnie een groot voorstander van een algemeen verbod.
Vuurwerkvrije zones
Nu mag elke gemeente een beperkt aantal vuurwerkvrije zones aanwijzen. Dat blijft zo. In de praktijk maken gemeenten daar amper gebruik van.
Het is ingewikkeld te handhaven en lastig te bepalen wanneer een zone vuurwerkvrij moet zijn. Het kabinet wil wel met gemeenten overleggen over hoe dat de komende jaren beter kan.
'Vuurwerklobby gewonnen'
De politievakbond is woedend en voelt zich niet gehoord. "Weer heeft de vuurwerklobby gewonnen", zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. De jaarwisseling is een risicovolle nacht voor politiemensen. "Het is een gigantisch probleem."
Jaarlijks zijn er honderden incidenten. "Politiemensen hebben te maken met een grote groep mensen die alcohol of drugs op heeft, en vuurwerk in de hand", zegt Struijs.
'Zuur'
Ook de politie zelf is niet blij dat er geen verbod komt. "Het is voor de politie wel een teleurstelling", zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager 'geweld tegen politieambtenaren' bij de politie. "We hadden het liefst een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen gehad.
Die worden elk jaar weer naar onze mensen gegooid of naar ze afgeschoten. Wij hadden ingezet op maatregelen tegen agressie en geweld en daar zien we nu heel weinig van terug. Dat dit eruit komt is zuur."
Volgens Verkuijlen hadden de agenten op straat ook het liefst een verbod gezien. "Zodat ze met Oud en Nieuw gewoon 's avonds op straat rustig hun werk kunnen doen, het feest houden wat het is. Voor ons is de jaarwisseling een hoog-risico-evenement met tienduizenden incidenten. Dat is geen feest."