Jongeren steken knalvuurwerk af tijdens de jaarwisseling in IJsselmuiden
NOS NieuwsAangepast

Advies: verbied knalvuurwerk en organiseer vuurwerkshows

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat is de belangrijkste aanbeveling in een rapport om de veiligheid tijdens de oud-en-nieuwviering te vergroten. Verder pleit de raad voor meer grote georganiseerde shows in gemeenten. De belangrijkste conclusies uit het rapport lekten deze week al uit via RTL Nieuws.

Volgens de vuurwerkbranche maken vuurpijlen en knalvuurwerk zo'n 20 procent uit van de totaalverkoop. Een groot deel van de siervuurwerkpakketten en fonteinen kan gewoon blijven bestaan, zegt de raad.

Cijfers van het onderzoek in een overzicht

De onderzoeksraad zegt dat vuurpijlen ieder jaar veel letsel veroorzaken. Dit komt doordat ze vaak uit de hand worden geschoten, op omstanders worden gericht of in wankele flessen worden geplaatst, waardoor ze de verkeerde kant op kunnen gaan. Knalvuurwerk wordt volgens de OVV vaak naar omstanders of hulpverleners gegooid. Ook leidt het bij veel mensen tot een onveilig gevoel.

Vuurwerkshows

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseert gemeenten verder om de oud-en-nieuwviering een meer georganiseerd karakter te geven, bijvoorbeeld door professionele vuurwerkshows te organiseren.

De raad deed het onderzoek op verzoek van de vier grote gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, die constateerden dat het aantal incidenten de afgelopen jaren maar niet daalde. De raad stelt voor om de jaarwisseling als evenement te benaderen, en van tevoren te bepalen wat wel en niet mag.

Explainer: hoe vuurwerk knalt

Jaarlijks belanden zo'n 500 mensen op de eerste hulp en zijn er zo'n 11.000 incidenten. Volgens de OVV vinden tijdens de jaarwisseling op grote schaal brandstichtingen, vernielingen en openlijke geweldpleging plaats.

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is een advies. Het kabinet hoeft de aanbevelingen niet over te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl