Minister Grapperhaus op de dag van de moord op advocaat Wiersum ANP

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid begrijpt de kritiek van korpschef Akerboom van de Nationale Politie op het kabinetsbeleid. "We hebben de aanpak van de georganiseerde misdaad tussen 2005 en 2015 te weinig prioriteit gegeven."

Akerboom zei vanmorgen dat het gevoerde "zigzag-beleid", waarbij er eerst politiemensen zijn wegbezuinigd en er nu weer nieuwe moeten worden aangenomen, ertoe geleid heeft dat de drugscriminaliteit in Nederland zo groot is geworden.

Grapperhaus is het met hem eens dat de georganiseerde misdaad een tijdlang te weinig aandacht kreeg. Hij wijst op een recent rapport over ondermijning door de georganiseerde misdaad. Daaruit blijkt dat die rond 2005 redelijk onder controle was. Vervolgens is ervoor gekozen om prioriteit aan andere zaken te geven. "Die ook belangrijk waren. Zoals de opkomst van het internationaal terrorisme, wat een serieuze bedreiging was."

Bekijk hier de kritiek die Akerboom heeft op het kabinetsbeleid:

Akerboom doet beroep aan kabinet: 'Kies voor een langdurige aanpak'

Bovendien kwam er een financieel-economische crisis, die tot bezuinigingen bij de politie en het Openbaar Ministerie leidde. Grapperhaus zegt dat hij blij is dat dit kabinet in het regeerakkoord 100 miljoen extra voor de politie heeft gekregen. "Daar ben ik heel gelukkig mee. Maar dat is een eerste stap. Er moet nog veel meer gebeuren."

Volgens de minister is er inmiddels al veel in werking gesteld. De politie wordt structureel uitgebreid. "Maar het kost enige jaren voordat je de capaciteit helemaal hebt kunnen invullen. Je moet de mensen ook opleiden."

Naar aanleiding van de moord op strafrechtadvocaat Wiersum heeft de minister van Justitie en Veiligheid besloten dat er een anti-drugsbrigade moet komen en dat er extra moet worden ingezet op de beveiliging van mensen die doelwit van de georganiseerde misdaad kunnen zijn. "Dat gaat echt gebeuren", belooft hij.

STER reclame