NOS Nieuws

Positieve reacties op plan anti-drugseenheid, maar ‘het mag geen praatclub zijn’

Het plan van minister Grapperhaus om met een speciale brigade drugscriminaliteit in Nederland aan te pakken, roept positieve reacties op. Hoewel er nog veel onduidelijk is over het idee, is er behoefte aan een grensoverschrijdende aanpak van drugsbendes.

Grapperhaus wil dat er een brigade komt met gespecialiseerde kennis over drugscriminelen, die onder de Nationale Politie komt te vallen. De eenheid moet een belangrijke schakel worden tussen de digitale recherche en andere politiediensten in Nederland, Europol en de diensten in andere landen.

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is blij met het voorstel. Zo'n brigade gaat helpen om criminele netwerken te ontmantelen, denkt hij. Momenteel wordt er bij de politie volgens hem te veel aandacht besteed aan de "uitvoerders in plaats van de grote boeven".

Dat vraagt om nieuwe aandacht en nieuwe technieken. ''Het kost tijd om de kopstukken te achterhalen. Nu is er nog te weinig ruimte voor rechercheurs om bijvoorbeeld te kijken naar geldstromen of de beveiliging van havens in Zuid-Amerika."

Ook burgemeester Paul Depla van Breda is voorstander van een anti-drugseenheid. Hij ziet dat de criminaliteit verandert en internationaler wordt. ''Willen we die industrie daadwerkelijk frustreren, dan is het belangrijk dat er op nationaal en internationaal niveau wordt gewerkt, in combinatie met de regionale partners."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid

Een bijkomend voordeel van het aanstellen van zo'n nieuwe eenheid is dat de 'gewone' politie zich dan meer op zijn kerntaken kan richten, denkt de minister. Dat ziet ook Depla. ''Omdat de georganiseerde drugscriminaliteit internationaal is, kunnen we dat niet op lokaal niveau alleen regelen." Het is dus belangrijk dat de eenheid verbonden is met lokale politiemensen, denkt hij. Als de dienst denkt de expertise van lokale agenten niet nodig te hebben gaat het plan niet werken, vreest Depla.

Doorbraak forceren

Volgens criminoloog en lector aan de Politieacademie Edward van der Torre is er al een afdeling binnen de nationale recherche waar specialisten onderzoek doen naar drugshandel. Hij vraagt zich af wat Grapperhaus precies wil met de speciale brigade. De minister moet volgens hem goed onderzoeken hoe zo'n nieuwe drugseenheid binnen de politie past. Dat benadrukt ook Struijs. Hij waarschuwt dat de werkwijze goed doordacht moet worden. ''Het mag geen praatclub zijn."

Van der Torre is wel blij met het 'het gevoel van urgentie' dat het plan voor een nieuwe anti-drugseenheid uitstraalt. "Op dit moment, met die enorm prominente rol van de drugsindustrie, denk ik dat we een doorbraak moeten forceren." Want de situatie rond de georganiseerde misdaad in Nederland is volgens hem ernstig, zoals onder meer blijkt uit de moord op advocaat Derk Wiersum.

Een soortgelijke brigade bestaat al in de Verenigde Staten, de Drug Enforcement Administration (DEA). Volgens de minister kan het in Nederland nog een stuk gestroomlijnder:

Grapperhaus wil speciale anti-drugseenheid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl