NOS NieuwsAangepast

Akerboom hekelt 'zigzagbeleid' en wil meer bevoegdheden voor politie

De afgelopen jaren is er geen stabiel kabinetsbeleid geweest voor de politie en dat heeft er volgens korpschef Erik Akerboom toe geleid dat de drugscriminaliteit in ons land groot kon worden. Dat zegt hij in een interview met het NOS Radio 1 Journaal.

"Het is goed dat er een speciale drugseenheid bijkomt", zegt hij over het recente voornemen van minister Grapperhaus. "Maar er is veel meer nodig. Want de laatste jaren is er sprake geweest van zigzagbeleid in de aanpak van ondermijning. Dat is niet te doen voor organisaties die de rechtsstaat moeten dienen, zoals het OM en de politie."

Privacywetgeving 'soms opzij zetten'

De korpschef van de Nationale Politie pleit voor een stabiele aanpak, dichtbij de jeugd, om in de wijken een goede positie op te bouwen. Daarnaast vindt Akerboom dat de politie meer bevoegdheden moet krijgen om criminelen op te sporen. Volgens hem zit de huidige privacywetgeving daarbij soms in de weg.

"Als criminelen vaker auto's huren en we willen informatie van de verhuurbedrijven, dan is dat verrekte moeilijk voor elkaar te krijgen. Als we dit probleem echt willen aanpakken, moeten we de mogelijkheid krijgen om dit soms opzij te zetten."

Het piept en kraakt in onze gelederen.

Erik Akerboom in NOS Radio 1 Journaal

Akerboom vindt de politiek "te wispelturig", zei hij vanmorgen in de Volkskrant. Over een jaar moeten er duizend extra agenten zijn aangenomen, maar 3,5 jaar geleden moest de politie nog 3000 mensen wegbezuinigen, zegt de korpschef.

"Ik zou Nederland een kabinet toewensen dat een uitspraak doet over de financiering van de rechtsstaat over de jaren heen. Het bezuinigen, dat kun je met een bedrijf misschien doen, maar met de rechtsstaat niet."

Derk Wiersum

Door de moord op advocaat Derk Wiersum vorige maand moeten er meer mensen door de politie beveiligd worden. Akerboom vraagt zich alleen of hoelang de politie deze taak uit kan voeren. "Deze taak verdringt ander politiewerk. Het piept en kraakt in onze gelederen."

Op veel plekken werd stilgestaan bij de dood van advocaat Derk Wiersum:

'We staan niet toe dat de klootzakken winnen'

Vorige week gaf de korpschef ook al aan dat de politie momenteel onder druk staat door extra beveiligingstaken. Hierdoor neemt de focus op de wijk volgens Akerboom verder af.

'Bijspringen'

"Politiemensen die nu als beveiliger zijn aangewezen, komen uit de teams die de noodhulp doen en in de wijk werken", zegt Akerboom. Dat leidt ertoe dat agenten soms later ergens zijn, maar ook dat mensen uit andere sectoren, zoals opsporing, moeten bijspringen in de noodhulp, zegt Akerboom. "Dit verdringt gewoon ons werk, dat is de nieuwe realiteit."

Volgens de korpschef moet er opnieuw gekeken worden naar de omvang en capaciteit om beveiliging goed uit te kunnen voeren. Momenteel worden tientallen mensen extra beveiligd en daar zijn honderden mensen uit de politie-eenheden voor nodig.

Akerboom heeft er nog geen oplossing voor. Een gespecialiseerd team is één oplossing, maar een langetermijnplan is beter, vindt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl