De parachute-constructie van de plasticvanger. Links het plastic
NOS Nieuws

Nieuwe plasticvanger werkt een stuk beter, zegt Ocean Cleanup

Het nieuwste prototype van de plasticvanger op zee van het Nederlandse initiatief The Ocean Cleanup werkt, zegt de organisatie. Tussen de Amerikaanse eilandengroep Hawaï en de staat Californië, op zo'n 2000 kilometer uit de kust, is het eerste afval uit het water gevist. In tegenstelling tot oudere versies van het apparaat, die het plastic niet goed wisten vast te houden, lukt het met dit prototype wel.

De organisatie wist eerder wel plastic te vangen, maar door de golven in de oceaan dreef het plastic na een paar uur vaak weer in zee. "Het probleem was dat we het snelheidsverschil tussen plastic en het systeem niet onder controle kregen", zegt woordvoerder Joost Dubois. "Je hebt een serieus snelheidsverschil nodig om het plastic vast te houden."

Dat is nu wel gelukt door gebruik te maken van een zeeanker in de vorm van een parachute. Daardoor gaat de plasticvanger langzamer dan het plastic. Klein plastic afval dat zich snel in het water voortbeweegt, drijft nu ook de plasticvanger in. Tot grote verrassing van de initiatiefnemers blijven ook microplastics, van zo'n millimeter groot, hangen.

Het verzamelde plastic

Een ander probleem is in dit prototype ook opgelost, zegt Dubois. "In het vorige prototype dreef het plastic met de golven gewoon over de rand heen. We hebben de rand nu tien keer zo hoog gemaakt, door gebruik te maken van grotere drijvers."

Dubois benadrukt dat deze versie nog een experimenteel systeem is, dat volgens hem "in elkaar geknutseld" is om snel een aantal opties om plastic in te zamelen te checken. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een tweede versie van de plasticvanger komt. Die moet meer plastic gaan inzamelen, over een veel langere tijdsperiode.

Met de constructie willen initiatiefnemer Boyan Slat en zijn team proberen de Great Pacific Garbage Patch, de enorme plastic soep die tussen Californië en Hawaï drijft, te halveren.

NOS op 3 maakte eerder deze video over Boyan Slat, de initiator van The Ocean Cleanup:

Boyan Slat: van profielwerkstuk tot plasticpionier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl