NOS Nieuws

Plasticvanger van Boyan Slat keert na nieuwe tegenslag terug naar haven

Drie maanden nadat hij de haven van San Francisco was uitgevaren is de The Ocean Cleanup getroffen door materiaalpech. De plasticvanger van uitvinder Boyan Slat moet daarom terugkeren naar de haven voor reparatie.

Tijdens een routinecontrole werd er door de bemanning van het observatieschip een probleem ontdekt. Een achttien meter lang uiteinde van de vanger was losgekomen van de rest van de constructie, meldt Slat in een blog. Volgens de Nederlander is het te vroeg om een oorzaak vast te stellen. Voor nu gaat hij ervan uit dat de breuk gekomen is door een combinatie van materiaalmoeheid en hoge plaatselijke belasting.

Vorige maand was er ook al een probleem met de plasticvanger. Toen bewoog hij te langzaam om het plastic dat gevangen werd vast te houden. Technici konden dat probleem toen op het water verhelpen. Nu gaat het om een groter probleem waardoor hij terug moet naar de haven. Gisteren is de tocht naar Hawaï ingezet.

De 24-jarige Slat bedacht de plasticvanger voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in 2011. Met de constructie wil hij proberen de Great Pacific Garbage Patch, de enorme plastic soep die tussen Californië en Hawaï drijft, te halveren.

Tegenslag

Slat zegt de tegenslag "natuurlijk behoorlijk vervelend" te vinden. "Want we hoopten langer buiten te blijven om meer gegevens te verzamelen." Ook zorgt dit voor een nieuwe uitdaging waar een oplossing voor moet komen. Daar zat Slat niet op te wachten. "Tegelijkertijd beseffen we ook dat tegenslagen als deze onvermijdelijk zijn wanneer je een nieuwe technologie zo snel ontwikkelt."

In de haven heeft The Ocean Clean Up tijd om het systeem te repareren en verbeteren. Het oplossen van de 'kinderziektes' zal vermoedelijk maanden duren. Later dit jaar moet de opruiming van de Great Pacific Garbage Patch verder operationeel zijn.

Boyan Slat: van profielwerkstuk tot plasticpionier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl