Testapparatuur verlaat de haven van San Francisco, eerder in 2018
NOS Nieuws

'Plasticvanger' houdt plastic niet vast, Boyan Slat optimistisch over oplossing

Het systeem van Nederlander Boyan Slat dat is ontwikkeld om plastic afval in de oceanen op te ruimen, beweegt te langzaam om het plastic vast te houden. Slat bevestigt dat na berichtgeving van de Volkskrant.

Slat zegt op Twitter dat het probleem kan worden opgelost. Later vandaag gaan technici op weg naar de 'plasticvanger' op de Stille Oceaan.

Slat zegt in de Volkskrant dat haperingen in het project zijn ingecalculeerd. Het project is volgens hem daarom ook allesbehalve mislukt en het systeem zal ook niet teruggebracht worden naar de haven van San Francisco voor eventuele aanpassingen aan het ontwerp.

Crowdfunding

De 24-jarige Slat haalde in 2012 het wereldnieuws met zijn ambitieuze project dat hij bedacht als vwo-scholier toen hij na een duik in de zee bij Griekenland was geschrokken van de hoeveelheid plastic in het water.

De afgelopen jaren haalde hij ruim 30 miljoen euro aan donaties op voor zijn plan. Dat geld kwam onder meer van de Amerikaanse investeerder Peter Thiel, het filantropenechtpaar Marc en Lynne Benioff en chemieconcern DSM.

Dankzij die financiële steun kon hij vijf jaar aan het schoonmaaksysteem werken. Hij maakte liefst 273 schaalmodellen die op allerlei manieren werden getest.

Test

Twee maanden geleden vertrok de 600 meter lange arm uit de haven van San Francisco voor de eerste echte test op weg naar de Great Pacific Garbage Patch, de enorme plastic soep met een omvang van drie keer Frankrijk die drijft tussen San Francisco en Hawaï.

Slat zei toen al dat zijn grootste twijfel was of het systeem daadwerkelijk het plastic zou verzamelen en vasthouden. Dat aspect had zijn team niet goed kunnen testen, omdat de omstandigheden op zee en de grootte van de plasticdeeltjes moeilijk te reproduceren waren in het lab.

In deze video leggen we uit hoe het systeem van Slat werkt:

Zo wordt de plasticsoep in de Stille Oceaan opgeruimd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl