The Ocean Cleanup van Boyan Slat
NOS NieuwsAangepast

'Plasticvanger' van Nederlandse ontwerper vertrokken uit San Francisco

Een enorm gevaarte is vertrokken uit San Francisco op weg naar de Stille Oceaan om daar te doen waar het voor is ontworpen: de plastic soep in de oceaan tussen Californië en Hawaï opruimen. De 'plasticvanger' is ontworpen door de 24-jarige Nederlander Boyan Slat. Hij heeft het bedrijf Ocean Cleanup opgericht.

Slat is trots dat het nu eindelijk gaat gebeuren. "Al die jaren zie je het alleen op computermodellen, dus dit is echt heel bijzonder. Aan de andere kant voel ik ook spanning, want nu moeten we bewijzen dat het echt werkt."

De 600 meter lange installatie wordt gesleept naar de plastic soep die in de oceaan drijft en die drie keer de grootte van Frankrijk is, de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Het afval daar weegt zo'n 80 miljoen kilo.

Aan aandacht geen gebrek. Vanuit de hele wereld is de pers afgekomen op de primeur:

Grote belangstelling voor vertrek 'plasticvanger'

Slat hoopt dat we door het project ook gaan nadenken over hoe we met plastic omgaan. "Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen plastic meer in de oceaan terechtkomt. Ik hoop dat iedereen die plastic op straat ziet liggen dat opruimt."

De tocht van de installatie is te volgen via een live-stream. Het schip zet eerst koers naar een eiland op zo'n 450 kilometer uit de kust, waar de komende twee weken de laatste tests worden gedaan. Dan gaat de reis nog zo'n 1800 kilometer verder, naar de plastic soep.

Hoe het systeem van Boyan Slat precies werkt, leggen we je in deze video uit:

Zo wordt de plasticsoep in de Stille Oceaan opgeruimd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl