Plastic uit de oceaan
NOS NieuwsAangepast

Plasticsoep in Stille Oceaan veel groter dan gedacht

De enorme plasticsoep in de Stille Oceaan is veel groter dan gedacht. Door nauwkeuriger te meten kwamen wetenschappers van The Ocean Cleanup erachter dat er zeker vier keer zoveel afval in het water drijft als werd gedacht.

Tot nu toe werd de hoeveelheid plastic in het water vaak gemeten met een fijnmazig net achter een enkele boot. De nieuwe metingen werden gedaan door met dertig schepen tegelijk monsters te nemen met grotere netten. Bovendien speurden twee vliegtuigen naar grote stukken afval.

Op basis van de nieuwe metingen berekenden de wetenschappers dat er in de Great Pacific Garbage Patch zeker 80.000 ton plastic in zee drijft, schrijven ze in Nature Scientific Reports. Dat is het gewicht van 500 jumbojets.

De onderzoekers schrokken niet van de resultaten, zegt Joost Dubois van The Ocean Cleanup tegen Nieuws en Co op NPO Radio 1. "We zagen dit tijdens de drie jaar dat we bezig zijn geweest al gebeuren."

Visnetten zijn goed voor bijna de helft van al het afval. Verder drijft er veel verpakkingsmateriaal als flesjes en doppen. Daarnaast is ongeveer 8 procent van het plastic uiteengevallen tot microplastic, minder dan 5 millimeter in grootte.

 • The Ocean Cleanup
  Een krat uit 1977
 • The Ocean Cleanup
  Plastic wordt opgevist
 • The Ocean Cleanup
  Drijvend plastic
 • The Ocean Cleanup
  Verzameld plastic

Onderzoekers probeerden ook uit te vinden wanneer het materiaal in het water is terechtgekomen. Van de vijftig objecten waar een datum op was te vinden kwam er 1 uit 1977, 17 uit de jaren 90 en 24 uit de 00's. De GPGP blijkt ook flink te zijn gegroeid door de Japanse tsunami uit 2011: 10 tot 20 procent van het materiaal moet toen in zee zijn beland.

De resultaten worden gebruikt om de aanpak van het opruimen bij te stellen, zegt Dubois. "Het is lastig om bijvoorbeeld microplastics op te ruimen, maar dat aandeel is relatief klein. Er liggen meer grote stukken dan gedacht, en daarom denken we dat we 90 procent kunnen opruimen. Daar gaan we ons de komende tijd op voorbereiden." The Ocean Cleanup wil dit jaar nog beginnen met het opruimen van de plasticsoep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl