Het systeem ligt al een aantal dagen klaar in de haven van Alameda bij San Francisco
NOS Nieuws

Opruimsysteem voor plastic soep gaat eindelijk de Grote Oceaan op

Hij heeft er vijf jaar aan gewerkt en het heeft 273 schaalmodellen gekost, maar vandaag is het dan eindelijk zover: het eerste schoonmaaksysteem van Nederlander Boyan Slat gaat de Grote Oceaan op om de plastic soep aan te pakken.

Rond 23.00 uur onze tijd vaart het schip met het 600 meter lange systeem onder de Golden Gate-brug in San Francisco door. Het zet koers naar een locatie op zo'n 450 kilometer uit de kust, waar in twee weken de allerlaatste tests worden gedaan.

Daarna gaat de reis nog zo'n 1800 kilometer verder, naar de Great Pacific Garbage Patch. Die enorme plastic soep, met een omvang van drie keer Frankrijk, drijft tussen Hawaï en Californië. Onderzoekers van Slats bedrijf, The Ocean Cleanup, berekenden eerder dit jaar dat daar zeker 80 miljoen kilo kunststof in zee drijft.

Hoe het systeem van Boyan Slat precies werkt, leggen we je in deze video uit:

Zo wordt de plastic soep in de Stille Oceaan opgeruimd

"We denken dat we alle risico's hebben uitgesloten die we konden uitsluiten", vertelt Slat (24) in een video op YouTube. Maar, zegt hij er meteen bij, dat betekent niet dat ze alle gevaren hebben weggenomen.

Hij ziet een aantal mogelijke problemen. Hoe de drijver zich gedraagt op het water is er een van. "We hebben het met schaalmodellen en computersimulaties uitputtend getest, maar ik zal erg opgelucht zijn als het allemaal werkt."

Het systeem van 600 meter ligt klaar in de haven van Alameda, bij San Francisco

Het spannendst vindt Slat de vraag of het systeem daadwerkelijk het plastic zal verzamelen en vasthouden. Dat hebben ze niet heel goed kunnen testen, omdat de omstandigheden op zee en de grootte van de plasticdeeltjes moeilijk te reproduceren zijn in het lab.

Tenslotte is het volgens de Nederlander afwachten hoe het systeem zich op de Grote Oceaan zal houden. "Heel hoge golven, harde wind en sterke stroming, om maar niet te spreken van het zout. Het is al een prestatie als iets dat door de mens is gemaakt het lang uithoudt op zee."

Slat verwacht in april te kunnen zeggen of al deze gevaren zijn bedwongen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er tientallen opruimsystemen de plastic soep gaan bestrijden. Slat verwacht dat de omvang van de Great Pacific Garbage Patch dan in vijf jaar tijd zal zijn gehalveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl