Boyan Slat
NOS Nieuws

Plasticvanger is weer terug op de Stille Oceaan

Na maanden van reparatie is de 'plasticvanger' van de Nederlander Boyan Slat weer terug op de Stille Oceaan tussen Californië en Hawaï, om daar plastic afval bijeen te vegen en op te ruimen. Enkele dagen geleden vertrok een sleepboot met de 600 meter lange veegarm van The Ocean Cleanup Project vanuit de haven van Vancouver in Canada.

Vorig jaar september ging de U-vormige plasticvanger ook al naar die plek bij Hawaï, maar toen bewoog hij te langzaam om het verzamelde plastic vast te houden. Bovendien brak door de constante golven en harde wind de veegarm, mogelijk als gevolg van materiaalmoeheid. Daarom moest de plasticvanger in januari voor reparatie terug naar de haven.

De veegarm is uitgerust met zonnepanelen voor de verlichting, camera's, sensoren en satellietantennes. De positie wordt continu doorgegeven zodat vrachtschepen het verzamelde plastic kunnen komen ophalen en aan land brengen.

Op Twitter meldt Slat nu dat hij hoopt dat de natuur deze keer niet te veel verrassingen in petto heeft voor het team. "Hoe dan ook, we gaan veel leren van deze operatie", schrijft hij.

Boyan Slat in september vorig jaar bij een deel van de plasticvanger

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl