Minister Slob van Media ANP

De 16e Montessorischool in Amsterdam-Zuidoost, die gisteren de sluiting aankondigde, zit al drie jaar onder de opheffingsnorm vanwege de kleine hoeveelheid leerlingen. Ook ligt er een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie, zegt minister Slob. "De basisschool had geen bestaansrecht meer."

Bestuurder Hubert de Waard lichtte de sluiting van de school gisteravond toe in NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Hij wijt de problemen aan het lerarentekort. De school heeft 111 leerlingen en deed het met twee vaste leraren en invalkrachten.

De minister vindt dat die conclusie te snel is getrokken. Slob vindt het heel vervelend voor de kinderen en hun ouders, maar zet vraagtekens bij de gang van zaken. De problemen zijn namelijk niet nieuw.

Slob: "Als je dit al drie jaar ziet aankomen moet je tijdig handelen om te voorkomen dat dit tijdens het schooljaar gebeurt." De kinderen moeten de komende weken een andere school uitkiezen. Amsterdam heeft zo'n 220 basisscholen waar de kinderen terecht kunnen.

Dalend leerlingenaantal

In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag kampen meer scholen met dalende leerlingenaantallen en lerarentekorten. Meer dan een kwart van de scholen zit onder de opheffingsnorm.

Slob vindt dat de scholen het er niet op aan moeten laten komen, met alle gevolgen voor de kinderen van dien. "Dit vraagt om actief handelen", zegt de minister. De scholen moeten met de gemeenten om tafel gaan zitten zodat ze eerder kunnen samenwerken om sluiting te voorkomen.

STER reclame